Morgensmøgen er dødsens farlig
To nye undersøgelser viser, at rygere, der tager den første smøg mindre en halv time efter de er vågnede, har den større risiko for kræft end dem som venter.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Morgensmøgen er en for nogen en så naturlig del af morgenritualet som havregryn og tandbørstning, men den første cigaret er farlig.
Selvom man tager forbehold for antallet af daglige cigaretter og antal år som ryger, er der større risiko for lunge- og hovedhalskræft, hvis man tænder tidlig ild.
Rygere, som inhalerer dagens første cigaret inden for 30 minutter, har ca. 80 procent større risiko for at få lungekræft sammenlignet med dem, som venter i mindst en time. Tændes den første cigaret 30-60 minutter, efter man er vågnet, er risikoen øget med ca. 30 procent, det viser to undersøgelser offentliggjort i tidsskriftet Cancer.
"Undersøgelserne viser, at rygning om morgnen kan bruges som indikator for nikotinafhængighed og røgoptag og dermed også for risikoen for kræft", siger Per Kim Nielsen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.
For hovedhalskræft gælder samme mønster som lungekræft. Her er risikoen øget med ca. 60 procent hos dem, som tænder dagens første cigaret inden for 30 minutter, efter de er vågnet.
En afhængighedsindikator
Per Kim Nielsen slår dog fast, at det ikke er tidspunktet, man ryger på, der er i sig selv er afgørende for, om man har øget risiko for kræft.
- Rygere, der tager en cigaret lige efter, de er vågent, er ofte rygere, der er meget nikotinafhængige. De har behov for hurtigt at få nikotinniveauet op, efter at de har sovet, så deres hjerne kan virke normalt igen. Det betyder, at denne gruppe ofte rygere mere end andre rygere, og deres større afhængighed kan også betyde, at de inhalerer dybere, hvilket er bevist fører til højere risiko for lungekræft, siger han.
Det hjælper altså ikke, bare at udskyde den første cigaret, men det kan være et vink til både rygerne og dem, der arbejder med rygestop. Morgenrygerne er mere afhængige, derfor skal et eventuelt rygestop hjælpes på vej.
"Der skal ofte lidt mere end vilje til, for eksempel nikotinpræparater," siger Per Kim Nielsen.
Allerede i dag bliver der spurgt til morgenrygning i de fleste afhængighedstest.