Forurenet udenlandsk frugt og grønt er skyld i flere sygdomsudbrud herhjemme

Importeret mad gør mange syge

Flere sygdomsudbrud herhjemme skyldes forurenede udenlandske fødevarer. Det er især ferske fødevarer som frugt og grønt, der volder problemer. Vi vil se mere af det i fremtiden, mener udbrudskoordinator.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Der er ingen tvivl om, at problemet med forurenede udenlandske fødevarer er vokset siden, vi første gang noterede os et udbrud i 2006. Alene i år kan vi notere fem udbrud på landsplan, der skyldes spiseklare forurenede fødevarer fra forskellige steder i verden, og det er mere, end vi plejer at se, og året er ikke omme endnu," siger udbrudskoordinator Morten Lisby fra Fødevareregion Øst til Børsen.

Fødevarestyrelsen er i øjeblikket ved at lave et laboratorieprojekt, der skal kaste mere lys over problemet med de importerede forurenende grøntsager.

Måske dobbelt så mange syge

Morten Lisby fortæller, at det er utroligt svært at sætte tal på, hvor mange, der præcist bliver syge af at spise sygdomsbefængte fødevarer fra udlandet, da kun en mindre del går til lægen og bliver registeret. Desuden bliver mange sygdomssager aldrig opklaret.

"Derfor har vi kun et fingerpeg om problemets omgang, men når der tale om registrerede udbrud med mange syge, skal vi nok gange antallet af smittede med to. Når det gælder enkelte infektioner, som der helt sikkert også er en del af, vil det reelle tal være langt højere, end det vi har registeret", siger han.

Spreder sig fra person til person

Morten Lisby hæfter sig især ved, at norovirus - også kaldet Roskildesyge - der kommer til Danmark via fødevarer, ofte spreder sig videre fra menneske til menneske.

"Fra en syg person i en landsby, hvor spildevandet på en eller anden måde er løbet over på marken og har forurenet for eksempel krølsalat, til 414 danskere bliver lagt ned med den samme sygdom, når de spiser salaten i en kantine i Danmark. Det er globalisering, der batter", siger Morten Lisby.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man skyller frugt og grønt, inden man spiser det, for at undgå at blive syg.

Fakta

- I 2005 blev 1100 personer syge af at have spist polske hindbær. Fem ældre var så svage, at de døde.

- I 2006 blev 250 elever på et gymnasium syge af Salmonella Anatum og E. coli ETEC efter at have spist pastasalat med pesto, hvor basilikum fra Israel var forurenet, og pastaen blev opbevaret for varmt.

- I 2007 blev over 340 mennesker syge af minimajs fra Thailand med bakterien Shigella sonnei.

- I 2008 var der sygdomsudbrud i flere nordiske lande, herunder Danmark, med salmonella fra lucernespirer, hvor frøene kommer fra Asien.

- I 2010 var der 21 ubdbrud på samme tid, hvor over 400 mennesker blev syge af salaten lollo bionda fra Frankrig med norovirus (Roskildesyge) og E.coli ETEC. Desuden er 5 mennesker blevet syge af at spise hindbærlagkage med bær fra Serbien. 50 medarbejdere i ni kantiner er blevet syge af romainesalat med norovirus fra en nordtysk grøntgrossist. 19 er desuden blevet syge af at have spist hjortespegepølse fra Tyskland, og syv udbrud har gjort 23 syge efter de har spist franske østers.

Kilde: Børsen.