Halvdelen af forældre til overvægtige børn mener ikke, at deres børn er overvægtige

Forældre overser børns overvægt

'Det er bare lidt hvalpefedt'. Forklaringer og undskyldninger er der nok af. Mange forældre mener ikke, at deres børn vejer for meget, selv om vægten og BMI siger noget andet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en ph.d.-afhandling fra Anvendt Kommunalforskning er 2.000 familier blevet spurgt, om deres børn er overvægtige. Svarene er sammenholdt med børnenes BMI-tal, og det viser sig, at halvdelen af forældrene til overvægtige børn ikke mener, at deres børn er overvægtige.

Det er et problem, mener forskeren bag undersøgelsen, Vibeke Tornhøj Christensen.

"Mange overvægtige forældre får selv overvægtige børn, og hvis man selv er overvægtig, og dem man i øvrigt omgiver sig med er overvægtige, så bliver det sværere at se. Så rykker grænsen sig for, hvad der er normalt", siger hun.

Vibeke Tornhøj Christensen mener, at forældrenes blinde plet over for egne børns overvægt er et problem, da det typisk er forældrene, der skal hjælpe børnene med at ændre livsstil.

I dag sidder der cirka tre-fire børn i hver skoleklasse, som vejer for meget, og det tal er snarere ved at nærme sig fem, end det er ved at skrumpe til to.

Ifølge Sundhedsstyrelsen tager 70 procent af de overvægtige børn de overflødige kilo med ind i voksenlivet, og de direkte konsekvenser heraf kan blandt andet være sukkersyge, hjerte-kar-sygdomme og forringet leverfunktion.

Lene Schou, forstander på julemærkehjemmet Kildemose, oplever, at børn ofte er mere bevidste om overvægten end forældrene.

Læs mere