Debat

Der er ingen overenskomst

At skifte overenskomst, fordi man skifter arbejdsgiver midt i en aftaleperiode, nærmer sig et brud på den danske aftalemodel, mener sosu-lærernes repræsentant i DLF Ulla Maria Mortensen. Men der er slet ikke nogen overenskomst lige nu, siger finansminister Thor Pedersen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forhandlingerne om en ny overenskomst for lærere ved landets sosu-skoler er for mig et udtryk for, at aftaletraditionerne på det offentlige arbejdsmarked er i meget fin form. Der findes ingen overenskomst - ergo er der behov for én.

Finansministeriet indledte sidste år forhandlinger med de faglige organisationer om en overenskomst for nye lærere og ledere, der ansættes på sosu-skolerne efter 1. januar 2007.

Finansministeriet har tilbudt lærere ved sosu-skolerne samme løn- og arbejdstidsvilkår som deres 10.000 nye kolleger ved erhvervsskolerne. Uddannelserne har mange lighedspunkter, og jeg forventer, at sosu-skoler i nærmeste fremtid vil fusionere med erhvervsskoler.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Der er således efter min opfattelse sund fornuft i at indgå en ny overenskomst for lærere på sosu-skolerne, der tager udgangspunkt i de aftaler, som allerede gælder for helt tilsvarende arbejde på erhvervsskolerne i staten.

Desuden kan jeg klart afvise, at der er tale om en forringelse af vilkårene, da skolernes økonomi er den samme efter overgangen til selvejende institutioner fra januar 2007.

Jeg har derfor svært ved at forstå, at de faglige organisationer så kategorisk har afvist Finansministeriets forslag. Arbejdstiden er den samme, og ser man på den samlede løn, er den faktisk bedre, idet en større del af lønnen er aftalt som lokale løntillæg.

Det er således forkert, når Lærernes Centralorganisation påstår, at sosu-lærerne vil få dårligere arbejdsvilkår og dårligere løn med statens udspil. Det er ligeledes forkert at kalde statens udspil et spareforslag - der tilbydes jo samme arbejdstid til en bedre løn.

Jeg kan kun beklage, at organisationerne har afbrudt forhandlingerne. Det har betydet, at Finansministeriet har været nødt til at udstede et regulativ, så skolerne kan få dagligdagen til at fungere. Jeg håber meget, at parterne vender tilbage til forhandlingsbordet.

Ulla Maria Mortensen: Systemet virker ikke godt, når præmisserne for tilpasningsforhandlingerne ignoreres af modparten. Traditionerne er i dårlig form, når modparten forlanger et ja til sit udspil. Det kalder jeg et ultimatum. Løn og arbejdstid for erhvervsskolerne er forhandlet i 2005 i en helt anden sammenhæng og for helt andre lærere på helt andre uddannelser. Hvorfor vil Personalestyrelsen ikke lade sosu-overenskomsten løbe indtil Overenskomst 08? Svaret på det spørgsmål blafrer stadig i vinden. |

»Ser man på den samlede løn, er den faktisk bedret«