"Ved at lade eleverne udvikle nye opskrifter får de lov til at reflektere og diskutere over deres valg af smag og konsistens. Sanserne skal i spil", siger lærer Morten Tido Madsen som er nomineret til en pris i kategorien School Food Hero

To madkundskabslærere nomineret til pris

En madkundskabslærer fra Horsens, en madkundskabslærer fra Køge til Arlas pris Generation Food Award. De er nomineret i kategorien School Food Hero, der hylder ildsjæle i madkundskabsfaget. I alt er 21 initiativer og ildsjæle nomineret i syv kategorier. Prisen uddeles i dag i København.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Morten Tido Madsen fra Bankagerskolen i Horsens og Rasmus Breuning fra Asgård Skole er begge madkundskabslærere og nomineret til Generation Food Award i kategorien School Food Hero.

For Morten Tido Madsen er særligt kompetencen fødevarebevidsthed et vigtigt område.

"Det er vigtigt, at eleverne på et oplyst grundlag kan træffe egne valg, når de står ude i supermarkedet og skal træffe et valg af fødevarer. For her bliver eleverne både påvirket af pris, økologi, konventionelt, lokalt, nationalt, globalt og mange andre påvirkninger. Derfor er eleverne  også sommetider med til indkøbene", lyder det fra Morten Tido. 

Eleverne får derudover også lov til at eksperimentere med egne opskrifter i timerne:

"Ved at lade eleverne udvikle nye opskrifter får de lov til at reflektere og diskutere over deres valg af smag og konsistens. Sanserne skal i spil. Det gør de ikke, hvis jeg dikterer det hele. Det skaber madmod, når de selv får lov at bestemme. Og i sidste ende giver det dem mere lyst til at spise maden", siger han.

Han  er uddannet i 2016 og meget overrasket over at være nomineret. På dagen for overrækkelsen er han faktisk på Arlas Madlejr med en klasse i Højer i Sønderjylland. Men hans skoleleder var klar til at sende ham afsted til prisoverrækkelse. 

"Jeg tænker, at de andre, der er nomineret også er skarpe kandidater. Men min leder sagde du skal bare af sted, så må vi sende en anden af sted til Madlejr den dag".

Rasmus Breuning har en forkærlighed for smage, som han elsker at videreformidle til sine 6.- og 7.-klasser. Han er blevet nomineret af forældre og elever via Arlas mælkekartoner, da han formår at skabe madglæde hos eleverne gennem oplevelser trods en stram økonomi i faget.

"For mig er det utroligt vigtigt, at børn overskrider deres grænser i et trygt miljø. Og det kan vi skabe i klasseværelset, så de tør smage nye madvarer såsom blæksprutte, blåmuslinger og andre smage, som børn ellers ikke ville få smagt", lyder det fra Rasmus Breuning i pressematerialet.

Den sidste nominerede i kategorien er Mie Reihs Hegnar, som er medstifter af Madfærd, som laver skolemadsordninger - blandt andet på Mølleskolen i Skanderborg Kommune.

Integration i skolekantinen: "Det vildeste, jeg har gjort som skoleleder" 

Ildsjælene fortjener en hyldest

Prisuddelingen foregår i år onsdag den 26. februar i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København, og en udvalgt jury skal udpege vinderne i de syv kategorier. Juryen består af professor i smagsdidaktik Karen Wistoft, ernæringsekspert og forfatter Christian Bitz, direktør for Arla Fonden Sanne Vinther, formand for Rådet for Børns Læring Charlotte Rønhof og direktør for Madkulturen Judith Kyst.

"Jeg bliver glad og fuld af håb for børnenes madvaner i fremtiden, når jeg ser, hvor mange ildsjæle og gode initiativer, der er derude, der virkelig lægger liv og sjæl i at forbedre næste generations sundhed. Fra madkundskabslærere og spejderledere, der lærer deres elever at bruge ingredienser direkte fra naturen til projekter, der skaber sunde hyggevaner og fokuserer på sund mad", lyder det fra Sanne Vinther, direktør for Arla Fonden og medlem af årets jury i en pressemeddelelse.

Overskud går til Arlas Madlejr

Alle indtægter og sponsorater fra Generation Food Award går til Arla Fondens initiativ Madlejr, en madlejrskole, hvor 6. og 7. klasser lærer om bæredygtighed og sunde madvaner. Madlejr findes på både Helnæs på Sydfyn og i Højer i Sønderjylland.

Opdateret 27/2-2020: Rasmus Breuning fra Asgård Skole i Køge vandt prisen