I dag underviser lærere rundt om i verden for fred

Dagen i dag er udråbt til international solidaritetsdag med Ukraine. Fagbevægelser over hele verden markerer deres solidaritet på de sociale medier. Også DLF. Den internationale underviserorganisation EI opfordrer alle lærere til at undervise for fred i dag kl 12.

Publiceret Senest opdateret

Opdateret med kommentar fra næstformand i DLF Dorte Lange

Millioner af ukrainere er drevet på flugt eller fanget i belejrede områder. Det har fået fagbevægelser til at reagere ved at udråbe dagen i dag til solidaritetsdag med Ukraine.

I Danmark opfordrer Fagbevægelsens Hovedorganisation FH til, at man viser sin solidaritet på de sociale medier med hashtagget #standingWithUkrain og #arbejde eller skriver under på fagbevægelsens krav om fred og demokrati i Ukraine her.

Den internationale lærerorganisation Education International inviterer alle lærere til at markere dagen kl. 12 lokal tid ved at undervise eleverne om fred i Ukraine og resten af verden.

På EI’s site kan man finde eksempler på ting, man kan lave med eleverne. Der er fx en åben lektion i Ukraines historie, som ukrainske lærer har lavet med engelske undertekster. Den amerikanske lærerorganisation har også samlet en række materialer, man kan bruge til at diskutere situationen i Ukraine med eleverne. Eller man kan diskutere the Schools Shall Be Safe Sanctuaries declaration med eleverne, foreslår de.

EI har lavet et 'toolkit' af billeder og statements, man kan dele på de sociale medier, hvis man har lyst.

DLF: Danske lærere underviser allerede i fred og demokrati

Danmarks Lærerforening støtter også op om den internationale solidaritetsdag. Foreningens næstformand Dorte Lange deltog i fredags i et informationsmøde om dagen, hvor lærerorganisationer kunne logge på fra hele verden.

”Der var oplæg fra generalsekratæren i EI og den europæiske lærerorganisation Etuce, som også støtter op. Vi hørte også fra lærere i Ukraine, som fortalte om deres situation. Og vi hørte om vores polske kolleger, som lige nu arbejder meget ihærdigt på at huse og hjælpe lærere og børn fra Ukraine”, fortæller Dorte Lange.

De ukrainske lærere fortalte, at de er pressede, men klar til at kæmpe imod. Mange steder kan det slet ikke lade sig gøre at undervise, men nogle steder prøver de at undervise lidt via zoom, for de kan ikke samles på skolerne. Men det kan give børnene lidt fornemmelse af hverdag og tryghed, at de kan få undervisning, der hvor de er.

På mødet kom også EI’s opfrodring til at undervise for fred i dag, men Dorte Lange syntes at det var for sent at sende den opfordring videre til de danske lærere med så kort varsel

”Samtidig ved jeg jo, at det har de danske lærere gjort, lige siden krigen startede. Det her handler om fred, men også om demokrati og fake news. Det ligger jo allerede i vores formålsparagraf, og jeg synes godt, man kan understrege en dag som i dag, hvor vigtigt det er, det arbejde danske lærere gør i klasselokalerne. Det er jo det, der sikrer, at vi kan bevare en tillid til det demokratiske system”, siger Dorte Lange.

Hun har tweetet sin støtte til ukraine:

Danmarks Lærerforening har sendt penge til den ukrainske lærerforening, og de har orienteret de lokale kredse om, at de, hvis de laver indsamlinger i forbindelse med fx deres generalforsamlinger, kan sende pengene til et særligt IBAN-nummer, hvor pengene går til at støtte de ukrainske lærere.

Powered by Labrador CMS