Birgit Ryberg Landtved har ikke længere en tjenstlig advarsel i personalemappen i Faaborg-Midtfyn Kommune

Ombudsmandsudtalelse får konsekvenser: Kommune trækker tjenstlig advarsel tilbage

Folketingets Ombudsmand kritiserede, at Faaborg-Midtfyns Kommune gav en tjenstlig advarsel til lærer Birgit Ryberg Landtved. Nu trækker kommunen endelig advarslen tilbage, men den fynske lærer savner stadig en undskyldning.

Publiceret

”Nu mangler de kun at sige undskyld. Man kunne godt i brevet have skrevet, at de beklager forløbet. Men så skal de indrømme, at de har lavet en fejl”, siger en tydelig lettet Birgit Ryberg Landtved.

I dag har hun fra Faaborg-Midtfyn Kommune fået et brev, hvor kommunen trækker den tjenstlige advarsel tilbage, som hun fik med den begrundelse, at hun havde overtrådt sin tavshedspligt og var gået ud over grænsen for offentligt ansattes ytringsfrihed.

Birgit Ryberg Landtved er tidligere lærer og skolekonsulent i Faaborg-Midtfyn kommune, og havde i en mail til en lang række interessenter sidste år beskyldt sin chef for at lyve om, hvorvidt medarbejdere havde klaget over dårlige arbejdsforhold på en skole i en artikel i den lokale avis. I mailen anførte hun også kritikpunkter fra et forældrepar, og et var dét, der udløste beskyldningen om brud på tavshedspligten.

Men da forældrene havde givet samtykke, og der var hold i Birgitte Ryberg Landtveds beskyldning, kan det ikke begrunde en tjenstlig advarsel, lød det i udtalelsen fra Ombudsmanden.

"Kritisabelt" forløb

Næsten en måned efter Ombudsmandens udtalelse og efter trusler fra Danmarks Lærerforening om en retssag, modtog hun i dag brevet fra Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor advarslen bliver trukket tilbage.

”Det blev i udtalelsen vurderet af Folketinget ombudsmand, at Faaborg-Midtfyn Kommune ikke havde grundlag for at tildele dig en tjenstlig advarsel med udgangspunkt i videregivelse af fortrolige oplysninger eller overtrædelse af grænserne for ytringsfrihed. Samlet set anså Folketingets Ombudsmand kommunens behandling af sagen for kritisabel”, står der i brevet fra Faaborg-Midtfyn Kommune, som slutter med, at advarslen fra 13. september 2021 trækkes tilbage.

”Det synes jeg er dejligt, for så gør de det, som ombudsmanden har sagt. Men helt ærligt, så mangler jeg stadig undskyldningen. De har heller ikke undskyldt for de udtalelser, der har været i medierne. Der mangler simpelthen, at de beklager det her forløb, fordi ombudsmanden jo finder forløbet kritisabelt. Alle kan komme til at lave en fejl, men så må man være stor nok til at sige undskyld”, siger Birgit Ryberg Landtved.

Selv har hun på sin Facebook-profil slået op, at kommunen har trukket den tjenstlige advarsel tilbage.

”Jeg kan godt være vældig sur og mokket, men jeg kan også sige, når det viser sig, at tingene falder på plads”, siger hun.

DLF: Vi kaster mange kræfter ind i kampen for ytringsfrihed

Formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget i DLF Thomas Andreasen er glad for, at kommunen har trukket advarslen tilbage.

”Det er rigtig vigtigt, at det er sket. Det er vigtigt for os, at der bliver handlet, når Ombudsmanden udtaler sig på den måde og med den tydelighed”, siger han og tilføjer, at DLF vil fortsætte det vigtige arbejde med at forklare og forsvare medlemmernes ytringsfrihed.

”Det er vigtigt at skabe opmærksom om, hvor vigtige de her rettigheder er. Vi tager de her sager dybt alvorligt og er klar til at kaste de nødvendige kræfter efter det. Det er ikke kun det enkelte medlem, det betyder noget for. Det betyder noget for alle medlemmer og for alle offentligt ansatte”, siger Thomas Andreasen.