Anmeldelse

Målcirkler

Kopimappe med cd

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kopimappen består af en række arbejdsark til elevernes og lærerens brug, og mappen rummer arbejdsredskaber til brug i fagene dansk, engelsk og matematik fra 1. til 7. klasse. I forlængelse af de trinmål, som Fælles Mål formulerer, lægges der her op til målformuleringer og evalueringer på hvert klassetrin, og en cd-rom gør det muligt for læreren at tilpasse skabelonerne til den konkrete klasse med det givne fag.

"Målcirkler" er et bud på at forbedre skolens evalueringskultur, som ifølge Danmarks Evalueringsinstituts undersøgelser ikke er tilfredsstillende. Materialet kan medvirke til, at eleverne aktivt inddrages i målformuleringer og bevidstgøres omkring deres læreproces, samtidig med at læreren har et overskueligt styringsredskab, der også kan bruges i teamsamarbejdet, i forhold til skoleledelsen og i samarbejdet med forældrene. For at eleverne kan få en mulighed for at overskue de rammer, som ministeriet har sat, og for at de kan sætte egne mål, er det nødvendigt, at lærerne dels opdeler målene i overskuelige enheder, dels omskriver målene til elevsprog.

Eleverne gøres bekendt med målene, og den enkelte elev udarbejder løbende i samarbejde med læreren sin egen status og formulerer udviklingsmulighederne. Elevens planer samles i en portfoliomappe, og arbejder udvalgt ved hjælp af en adgangsbillet illustrerer elevens præstationer i løbet af året. Mappen inddrages i overensstemmelse med portfoliopædagogikken i forældresamtalerne.

"Målcirkler" er efter min mening et godt og overskueligt bud på at forvalte opgaven på en tidssvarende måde. Det er nemt at tilpasse skabelonerne til andre klassetrin og andre fag.