Anmeldelse
Inspiration til bedre integration i folkeskolen
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En opsamling af viden om integration af tosprogede elever fra forskellige folkeskoler. Et væld af inspiration til at tilvejebringe vellykket integration.
Temahæftets målgruppe er lærere og ansatte i skoleforvaltninger samt andre, der arbejder med tosprogede elever.
Da der er forskel på skolers erfaringer og viden på området, er formålet med denne publikation at give et overblik over de væsentligste erfaringer, der for tiden står til rådighed hvad angår tosprogede elevers mulighed for at få fuldt udbytte af undervisningen.
Indledningsvis fokuseres på det fælles ansvar for integration, som elever, forældre, pædagoger, lærere, skoleledere, forvaltninger og politikere har, samt på fælles værdigrundlag og klare retningslinjer for tværfagligt samarbejde i en kommune.
De øvrige afsnit omtaler særlige undervisningstilbud til tosprogede, samarbejde mellem skole og hjem og fag og fagområder, der kræver særlig opmærksomhed.
Publikationen viser de positive integrationstiltag, der løbende har vundet indpas de sidste halve snes år. For eksempel at der ofte er behov for undervisning i dansk som andetsprog i hele skoleforløbet og for lærere med viden på området. Også de ringe vilkår for undervisning på og i modersmål omtales.
Layoutet i publikationen er fornemt og gør teksten nem at overskue. Hvert afsnit indledes med generel omtale af det pågældende område og har forslag til arbejde med emnet og gode råd til arbejdets udførelse. Ligeledes er der dokumentation i form af udtalelser fra involverede og eksempler på undervisningens indhold og organisering i fagområder, der kræver speciel opmærksomhed.
Gode farvefotos og markering af dokumentationer i forskellige farver er med til at gøre publikationen overskuelig og inspirerende.
Publikationen kan læses på: pub.uvm.dk/2003/integration. Den er et supplement til Undervisningsministeriets pjece på 11 sprog om rettigheder og pligter i folkeskolen.