Dûncan Ünkap, Stjernevejsskolen, Hedensted 1988.

Blå bog: Düncan Ünkap

"I dag føler jeg det som et privilegium, at jeg fik modersmålsundervisning, da jeg mere og mere i mit voksne liv erfarer, at sproget har en grundlæggende betydning for min tyrkiske identitet."

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Düncan Ünkap er født 1978 i Vejle. Gennem hele sin folkeskoletid har hun i 3 timer efter den almindelige undervisning modtaget undervisning i sit modersmål tyrkisk. Modersmålsundervisningen blev betalt af Hedensted kommune.

I hendes folkeskole, i den almindelige undervisning og i frikvartererne, var der forbud mod, at de tyrkiske elever talte sammen på deres modersmål. Düncan Ünkap husker også at være blevet bedt om at tænke på dansk, når hun skrev sine danske stile.    

"Der må naturligvis være en ambition om, at tosprogede elever i folkeskolen skal lære at udtrykke sig på dansk, men det er en misforståelse at tro, at dette kun kan lade sig gøre på bekostning af modersmålet."

Düncan Ünkap vil ikke gå med på den logik, der siger, at modersmålsundervisning tager opmærksomheden fra, at de tosprogede elever også kan lære dansk.

"Jeg har talt med rigtig mange af mine jævnaldrene om, hvad det har betydet for os at kende vores eget sprog. Når vi har skullet lære dansk og andre sprog, så har vi kunnet bygge det op omkring modersmålet".  

Düncan Ünkap forsatte efter folkeskolen på gymnasiet og tog siden hen en kandidatuddannelse i Offentlig Administration og Internationale Udviklingsstudier på Roskilde Universitet. En del af interviewene til sit speciale foretog hun på tyrkisk.

"Jeg kan ikke forstå, at vores nye regering har behov for at undersøge betydningen af modersmålsundervisningen, før de vil genindføre den.  Alle vegne kan vi se 'halvsprogede børn', der hverken får udviklet dansk eller deres eget sprog.

I dag underviser Düncan Ünkap voksne i tyrkisk på et af FOF's aftenhold.

Professor: Antorini lukker øjnene for sprogforskningen