Sidste skoledag

Elisabeth Lynggaard og Viktoria Lundehøj Hartmann mener, at sidste skoledag skal være en fest, hvor ingen føler sig presset til at gøre noget, de ikke har lyst til.

Lærere stod bag festival for at mindske presset på de unge

Et pilotprojekt startet af to lærere forsøger at gøre op med unges alkoholkultur og vise, at man sagtens kan feste uden alkohol. Det blev til en eftermiddag med musik, masser af aktiviteter og mocktails.

Sørøvere, politimænd, soldater, bananer og et hav af andre kostumer.

Ti år på skolebænken kulminerede for 1.700 afgangselever med en stor alkoholfri sidste skoledagsfestival på Bellahøjpladsen i København.

Bag festivalen står de to lærere Elisabeth Lynggaard fra Højdevangens Skole og Viktoria Lundehøj Hartmann, der studerer antropologi, mens hun arbejder på Brønshøj Skole. 

De har sammen startet foreningen UngEnrgi, fordi de mener, at der er brug for at skabe en forandring i ungdomskulturen, så fællesskab, glæde og tryghed er i centrum og ikke alkohol.

Sofia, Katrinedals Skole

Har du glædet dig til festivalen?

”Det har jeg faktisk. Jeg har glædet mig til at hygge og høre noget god musik, specielt ICEKIID. Og så er jeg meget spændt på, hvem den hemmelige kunstner er – jeg har hørt nogle rygter”.

Ville du hellere have været i Fælledparken?

”Jeg er ikke sur over at være her, for jeg kender de fleste, fordi de er fra naboskolerne. Mig og mine veninder har tænkt os at blive til slut”.

Hvad synes du om, at I ikke må drikke?

”Det er fint nok, vi skal alligevel til fest hos en fra vores årgang bagefter, hvor man kan drikke alkohol. Det er også ret hyggeligt at være ædru og så risikerer man ikke at blive for fuld for hurtigt”.

”Jeg har oplevet, at når eleverne når op i udskolingen, bliver det sociale liv ofte afhængigt af, om man går til fester og drikker sig fuld. Det gør det svært for mange at være med og lægger et stort pres på dem”, siger Elisabeth Lynggaard. 

Hun mener, at sidste skoledag skal være en fest, hvor ingen føler sig presset til at gøre noget, de ikke har lyst til.

Der var højt humør på plads trods fraværet af alkohol.

Om festivalen

Hvem står bag festivalen?

Det er foreningen UngEnergi, der står bag festivalen, som for nu er et pilotprojekt. For at sikre at musikprogram, aktiviteter og mad afspejler deltagernes egne ønsker – og ikke blot de voksnes forestillinger om, hvad de unge vil have – har de rådført sig med Københavns Fælleselevråd og et ungepanel bestående af elever fra 9. klasse i København.

Hvad var budgettet?

Det samlede budget har været på 1,2 millioner fra Københavns Kommune.

Hvem deltog?

Alle skoler i Brønshøj/Husum og Vanløse var automatisk tilmeldt festivalen, mens alle andre skoler i Københavns Kommune fik mulighed for at tilmelde sig. I alt deltog 1.700 elever, selvom der var plads til 2.500. Ifølge UngEnergi skyldes det lavere deltagerantal, at invitationen først blev sendt ud fem uger før festivalen.

Hvad var der på programmet?

Som til enhver anden festival var det musikprogrammet, der trak mest opmærksomhed. På scenen optrådte artister som ICEKIID, Omar, en surprise-artist og Benny Jamz – sidstnævnte skal til sommer spille på Orange Scene på Roskilde Festival. Ud over musikken kunne eleverne deltage i forskellige aktiviteter som rodeotyr, en boksebold og menneskebordfodbold, og der var mulighed for at købe mad fra foodtrucks til 'elevvenlige priser' samt sodavand og mocktails – alkoholfrie cocktails.

Hvad var lærerens ansvar?

Lærerne fulgte deres elever til festivalpladsen efter karamelkast på skolen. Skoledagen var forlænget til kl. 14:30 i overensstemmelse med lærernes overenskomst, hvorefter både elever og lærere kunne vælge at blive eller forlade pladsen, og lærernes tilsynspligt ophørte. Herefter var det frivillige, heriblandt universitetsstuderende, lærere og lærerstuderende, der holdt opsyn med eleverne, samtidig med et hold af eksterne vagter var til stede sammen med SSP og et hold samaritter.

Forud for festivalen bad de to lærere knap 200 8.- og 9.-klasser om at rangordne, hvad de mener er vigtigst til en fest. 

Her endte alkohol næstsidst på listen – slået af blandt andet musik, venner, sjove aktiviteter og et godt outfit.

Boksemaskinen var populær blandt festivalens drenge.

”Det er ærgerligt, at alkohol fylder så meget i vores samfund – også på sidste skoledag. Der er mange unge, som enten ikke drikker eller ikke har lyst til det, men som alligevel oplever et stort pres. Det er efter min mening en forældet kultur – og kultur kan jo ændres”, siger hun og tilføjer, at Sundhedsstyrelsen i øvrigt anbefaler, at man slet ikke drikker før man er 18 år.

"Husk at drikke vand", mindede festivalens første artist Valentin om.

Festivalen skal ses som et alternativ til at tage i Fælledparken, hvor mange afgangselever har haft for vane at samles. 

Arrangementet blev sidste år lukket af politiet på grund af uro og slagsmål, og tidligere år har der været episoder med knivstikkeri, elever, der er blevet rullet og en kvindelig elev, der blev fundet af politiet uden tøj på.

Mikset respons fra lærere

Forud for dagen fik Elisabeth Lynggaard mikset respons fra hendes lærerkollegaer om festivalen.

"Nogle synes det var svært at se sig selv på festivalen og har brug for mere tid til at vænne sig til en ny tradition. Andre syntes til gengæld, at det var megafedt og en meningsfuld måde at afslutte mange års undervisning i deres 9. klasse på”, siger hun.

Otto, Vesterbro Ny Skole

Har du glædet dig til festivalen?

”Jeg var lidt skeptisk, før jeg kom, fordi man altid har tænkt, man skulle i Fælledparken, fordi det er en tradition. Men jeg har glædet til det sociale og snakke med folk, og så har jeg glædet mig til Benny Jamz, ICEKIID og selvfølgelig den hemmelige kunstner. Jeg synes, de har ramt musikprogrammet meget fint”.

Bliver du til slut?

”Mig og drengene tænker at blive indtil slut og høre den hemmelige artist, og så tager vi til en af vores venners fest bagefter, hvor vi kan drikke også”.

Hvad kunne de have gjort bedre?

”Hmm, det ved jeg ikke helt, jeg synes egentlig, de har gjort det meget fint og forstår godt, hvorfor der ikke er alkohol”.

En af de lærere, der deltog i festivalen med sine elever, er lærer Mads Christian Toft Salomonsen, der underviser på Brønshøj Skole. Han begyndte skoleåret som nyuddannet, så i dag er hans første 'sidste skoledag' som lærer.

Han synes ideen om en alkoholfri sidste skoledagsfestival er en god idé. Han fortæller, at hans elever havde set frem til dagen, hvor især musikprogrammet vækkede stor begejstring, og fik mange af eleverne til at blive hele dagen for at høre den hemmelige kunstner, der først blev offentliggjort klokken 19. 

At arrangementet var alkoholfrit, fyldte derimod ikke så meget optil dagen.

Det var ikke alle, der blev til slut. Nogle ville hellere videre i Fælledparken.

”Først og fremmest håber jeg bare, at de nød det – det var jo en stor dag for dem. Men jeg håber også, at de har oplevet, at man sagtens kan have en fest og hygge sig uden alkohol”, siger den unge lærer.