Anmeldelse
Litteraturhistorie om det moderne og det folkelige gennembrud 1870-1920
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Dette danskmateriale indeholder noget godt, noget mindre godt og en enkelt decideret katastrofe.
Det gode er først og fremmest en klar og forståelig fremstilling af begrebet det moderne. På få sider opbygges en skelnen mellem den dagligdags betydning og den litterære periode, hvor det for alvor gik op for mennesket, at vi er individer og ikke blot fastlåste brikker i en social tradition. Både den politiske, sociale og tekstmæssige historie gennemgås fint med godt og typisk tekstudvalg og ikke mindst et glimrende billedudvalg. Både Skagensmalerne og Fynboerne gennemgås, og der trækkes paralleller mellem et bestemt livssyns udtryk i henholdsvis litteratur og billedkunst.
Det mindre gode er opgaverne, der ofte virker omklamrende på undervisningssituationen. Hvad skal læreren egentlig foretage sig, mens eleverne løser de anførte opgaver? Den del af materialet synes fremtidssikret med henblik på undervisere med lynlæreruddannelse. Et par steder foreslås, at man ser filmversionen af teksterne ('Ved Vejen' og 'Nåede de Færgen'), hvortil der stilles et spørgsmål eller to. Det bliver noget overfladisk. Naturligvis står det læreren frit at tilrettelægge en mere grundig gennemgang, men hvad skal man så med de præfabrikerede spørgsmål? Dem kunne man have puttet ind i en lærervejledning, hvis det endelig skulle være.
Det helt uantagelige er en amputeret udgave af Pontoppidans 'Ørneflugt', hvor opgaven går ud på, at eleverne selv skal skrive en slutning. Sådan kan man efter min mening ikke behandle et kunstværk. Kunne man udgive en opgave i billedanalyse, der bestod af et udklipsark med forskellige overskæg, som eleverne selv kunne klistre på 'Mona Lisa', hvor de syntes, det passede bedst?
Bogens udstyr er flot og indbydende. Så hvis man kan få eleverne til at acceptere, at opgaverne er vejledende, og at man ikke er færdig med at behandle tekst, billede eller periode, når man har besvaret spørgsmålene, har man et godt skelet til gennemgangen af perioden i dette materiale.
Tonny Hansen