Anmeldelse
Gammel – før og nu
Noveller
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det positive først: Ti gode noveller med alderdom som fælles tema, fra H.C. Andersen med "Bedstemor" og Henrik Pontoppidans "Nådsensbrød" til Pia Juuls "Opgang" og Jan Sonnergårds "Den tredje, hver måned". Et lille forfatterportræt ved hver og en side opgaver. De hører ikke med til det positive. Det er i orden med en litteraturhistorisk tilgang til undervisningen, men det er for overfladisk, når lærebogsforfatteren i forbindelse med Tove Ditlevsens "Fuglen"beder eleverne om: 1. at lave en analyse af novellen, 2. gøre betragtninger over forholdene mellem børnene og forældrene, 3. at finde og forklare stederne, hvor fuglen omtales, for at finde frem til symbolikken bag den, og endelig 4. spørge, hvad Tove Ditlevsen vil fortælle med novellen. Det er for tyndt.
Bogen er udgivet især med henblik på danskundervisningen på social- og sundhedsuddannelserne. Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvordan der undervises der, men jeg vil nødig kastes i armene på sundhedspersonale, hvis uddannelse i etik er begrænset til diskussion af et spørgsmål i forlængelse af Jytte Borbergs novelle om en hjernetransplantation.
Trods kritikken er novellesamlingen god at have ved hånden, for temaet er også relevant for folkeskolens elever. Man skal bare springe op og falde ned på opgavesiderne.