Anmeldelse

En-to-tre-NU!

Fremragende ungdomsbog genudgivet

Alle lever på lånt tid, og man skal udleve drømmene, mens der er tid.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Romanen er en af de mest benyttede romaner til fælleslæsning på folkeskolens ældste klassetrin - på trods af at den aldrig har været anmeldt i fagbladet Folkeskolen. Men bedre sent end aldrig, og bogen har jo alligevel fundet et publikum. Godt for det.

Fakta:

Titel: En-to-tre-NU!

Forfatter: Jesper Wung-Sung

Pris: 186,25

Sider: 200

Forlag: Dansklærerforeningen

Romanen blev oprindeligt udgivet i 2001, og den har været forud for sin tid, for den holder stadig her i 2016. Nu får den ovenikøbet øget aktualitet med en filmatisering.

Historien handler om den første store kærlighed mellem den basketballspillende Jeppe og den sygdomsramte Cecilie, der har fået stillet diagnosen kræft. Cecilie er med bevidstheden om sin sygdom noget tilbageholdende og indimellem også direkte afvisende over for Jeppe, indtil hun får fortalt ham om, hvordan det er fat. Jeppe har selvfølgelig svært ved at erkende, at han kan miste Cecilie, hvilket får ham til at kæmpe endnu ivrigere på basketbanen, hvor han forestiller sig, at jo mere han kæmper og vinder, jo bedre kan han og Cecilie vinde over sygdommen.

Det gælder i det hele taget for dem om at få så meget ud af tilværelsen som muligt, og den indstilling fører dem først til København og senere til Gran Canaria. Kort efter denne tur dør Cecilie, og Jeppe er på denne korte tid – knap et skoleår - blevet voksen på en barsk måde.

Det er på alle måder en fremragende roman, som indeholder alle de elementer, og som opfylder alle de krav, der stilles til en roman. På Dansklærerforeningens hjemmeside ligger et langt undervisningsforløb med refleksioner, konkrete arbejdsforslag, idéer til supplerende litteratur med mere. Derudover ligger der tre korte forløb: 1. Du har set filmen og skal læse bogen, 2. Du har læst bogen og skal se filmen og 3. Du har ikke læst bogen, men skal se filmen. Det er genialt og en guldgrube for enhver dansklærer.

Hvis bogen ikke allerede findes i diverse samlinger rundtom i landet eller på skoler, er det nu, den skal købes.