Anmeldelse

Moderne danske eventyr

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En eventyrkonkurrence, som forlaget bag bogen har udskrevet, har inspireret mange forfattere til at bidrage til en videreførelse af eventyrenes ældgamle fortælletradition i en moderne form. Ti eventyr fra denne konkurrence er udvalgt til udgivelse i denne antologi.

Moderne eventyr må naturligvis få en anden form end de traditionelle eventyr. De er tydeligt præget af en forfatter og en personlig stil, og i nogle eventyr er aktuelle samfundsproblemer hovedmotivet.

Nogle eventyr handler således om sunde spisevaner, om at sprede lys for gamle, ensomme mennesker, så de bliver glade, og om alt for travle forældre, der forsømmer deres børn.

Skal moderne eventyr slutte med en morale? Det gør de oprindelige eventyr ikke. Nogle af disse moderne eventyr taber ved at være så tydelige i deres velmenende budskaber, at det er lidt for meget.

Enkelte tekster ligger meget tæt op ad de traditionelle eventyr med deres velkendte virkemidler. Det gælder for eksempel "Guldbarnet og "Hugo og dværgenes horn". "Vinden og klippen" skaber associationer til H.C. Andersens historier og handler om at finde og acceptere sin rette plads i tilværelsen.

Andre tekster kan efter mine begreber ikke betegnes som eventyr. En af dem rummer ikke fantastiske elementer, og andre hører ind under fantastiske fortællinger, men ikke eventyr, hvis genren da ikke helt skal udvandes.

Eventyrene er af svingende kvalitet, men antologien er et interessant eksperiment. Jeg kan dog ikke anbefale den til undervisning i folkeskolen.

Powered by Labrador CMS