Anmeldelse

Øjne i natten / Farlig magi / Natdyr / Fuglen fra helvede

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gyldendals serie "Vild dingo" har en en underserie "Dystopia," hvis handling foregår i et fremtidigt samfund præget af opløsning og undergang. "Natdyr" er en bog i denne serie, og den handler om drengen Jim, der ikke kan sove. Hans mor kunne heller ikke sove, og nu er hun død. Faren sender Jim til behandling hos lægen Dr. Graumann, der viser sig at have eksperimenteret med moren og derigennem også med Jim. Nu vil han undersøge Jims indre organer, og derfor tager han ham med ud til en ensomt beliggende hytte. Historien emmer af ensomhed og uhygge, fantastisk understreget af Morten Voigts eminente tegninger. Bogen er velegnet til fælles læsning og gennemgang i klassen. Jeg synes næsten, den er for dyster til enelæsning. Der er også rigtig meget litteraturarbejde at tage fat på. Fantastisk bog til mellemtrinnet!

Fakta:

Titel: Øjne i natten / Farlig magi

Forfatter: Jørn Jensen

Pris: 96,25 kroner

Sider: 24 sider

Serie: Let PS, gys

Type: Bog

Forlag: Alinea

Titel: Natdyr

Forfatter: Anita Krumbach

Pris: 130 kroner

Sider: 48 sider

Serie: Vild dingo/Dystopia

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Titel: Fuglen fra helvede

Forfatter: Steen Føge

Pris: 160,50 kroner

Sider: 37 sider

Serie: Vild dingo/Dystopia

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

"Fuglen fra helvede" er også fra serien "Dystopia" og foregår i en fremtid, hvor Jorden er tørret ud, og vandet er væk. Tavs og hans storebror Villads er på jagt efter vand. De møder nogle uhyggelige fuglelignende væsner og pigen Nara med det dragende sorte blik. Hun lokker Villads med sig. En døende mand fortæller Tavs, at kun han kan redde Jorden, han er den udvalgte. Og Tavs råber til sidst de forløsende ord, der får regnen til at falde og fuglevæsnerne til at dø. Men Villads' hænder er forandret - de ligner fuglekløer ... Også en spændende bog. Ikke helt på niveau med "Natdyr," men absolut anbefalelsesværdig.

Det er et godt tiltag, Gyldendal har taget med denne serie. Bøgerne taler ikke ned til målgruppen, der er litterære udfordringer, som forhåbentlig kan fremme læselysten.

Alinea er også med på gyser-bølgen. I serien "Let PS, gys" er udkommet "Farlig magi" og "Øjne i natten". Begge er skåret over samme læst, hvor en hverdagshændelse pludselig får uhyggelige undertoner: Et computerspil kommer med trusler om sygdom og ondskab, og en fars historie om en hund med røde øjne skal efterprøves. Bøgerne har en finurlig slutning, og det hele er alligevel ikke så uhyggeligt, når det kommer til stykket. Bøgerne anbefales fra syv år