Anmeldelse

Johanna fra Småland

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bredt og livfuldt, med megen varme, fortæller forfatteren sin slægts forhistorie. Dokumentarromanen ender med Hjørdis Varmers egen tidlige barndom og hendes oplevelse af Danmarks besættelse i 1940. Beretningen begynder med hendes purunge oldemors opbrud fra den fattige træhytte i Småland. Den møjsommelige fodrejse gælder København. Tre generationers liv fortælles, primært som en række stoute kvinders kamp for tilværelsen, deres omsorg, glæder og bekymringer i forbindelse med børnenes trivsel. Slægtshistorien, centreret om tre generationer af formødre, spænder fra 1860'erne til 1940. Familiernes liv afspejler de større begivenheder og selvsagt de (barske) sociale forhold. Godt indblik i trængte menneskers sammenhold og indbyrdes forståelse.

Bogen er for bred og vidtfavnende til samlet at indgå i skolens undervisning. Udvalgte passager kan dog sagtens anvendes i historie- og i danskundervisningen. Både når vægten lægges på periode, og når den lægges på tema, for eksempel familien, generationerne, de stærke kvinder, arbejdsløsheden, sammenholdet, kampen for tilværelsen, arbejdet og fritiden.