Anmeldelse

Krigens ekko / Et kys til dig / Søren Kierkegaard

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tre nye titler fra Læseværkstedet tilbyder meget forskellige læseoplevelser og er alle læseværdige. Til hver bog findes lydbånd med teksten indtalt i moderat tempo.

Fakta:

Titel: Krigens ekko

Forfatter: Kate Royster

Pris: 102,50 kroner

Sider: 61 sider

Serie: Læseværkstedet

Type: Bog

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

Titel: Et kys til dig

Forfatter: Karen-Sophie Andersen

Pris: 78 kroner

Sider: 63 sider

Serie: Læseværkstedet

Type: Bog

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

Titel: Søren Kierkegaard

Forfatter: Kirsten Ahlburg, Karl Aage Kirkegaard

Pris: 82 kroner

Sider: 84 sider

Serie: Læseværkstedet

Type: Bog

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

"Et kys til dig" fortæller om en 23-årig nyresyg mands drøm om sin første kærlighed, som han kendte en kort måned for ti år siden. For at få en ny nyre rejser han til Pakistan, hvor en jævnaldrende sygeplejerske tilbyder at tolke for den nyopererede, der gerne vil sige tak til sin pakistanske donor.

Vi aner gennem hele bogen, hvad der kommer til at ske. Bogen er fuld af længsel efter kærlighed og af overvejelser over, om det er rigtigt at købe en anden mands nyre. Det er som en god lægeroman, der holder et flot fokus på selve længslen efter at føle sig opfyldt af livet.

"Krigens ekko" er ganske interessant. Lene, 49 år, besøger sin 20 år ældre onkel, der fortæller hende om sine oplevelser fra anden verdenskrig. I 50 år har han holdt historien tilbage, men nu forløses han ved at fortælle den til sin niece. Det bliver en fængende fortælling om en ung frihedskæmper, der sætter livet på spil i frihedskampen og oplever at sidde i koncentrationslejr. Det mærker ham for livet, at han ikke gør noget for at hjælpe andre i koncentrationslejren - at han ikke har styrken til at sige fra over for uretfærdigheder.

Fortællingen veksler mellem onklens beretning om fortiden og hans og niecens samtale om det, som skete. Vi møder derved både fortidens hændelser og niecens og onklens fælles forsøg på at tilskrive fortiden en mening.

I "Søren Kierkegaard" introduceres vi til Søren Kierkegaards liv og tænkning. Det er meget dygtigt gjort. Bogen er opbygget i dagbogsform, så vi veksler mellem at møde Kierkegaard som jeg-fortæller, der beretter om centrale passager i sit liv fra barnsben og til dødslejet, og at møde ham som en tredjepersonsfortæller, der kommer frem via en alvidende fortæller. Den alvidende fortæller udlægger og tolker dagbogspassagerne for os, så vi forstår Kierkegaards dagbog som hans personlige forsøg på at give sin tilværelse mening.

Alle tre bøger har godt stof til læseren. De tegner tre vidt forskellige mennesker med tre vidt forskellige liv og livsprojekter. Og de giver os indblik i svære eksistentielle valg på tværs af historien. Gode bøger til interesserede unge frilæsere.