Anmeldelse

Regnar Lodbrog og Kraka

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dorte Futtrup er en eminent fortæller, som indtager scenen med den kombination af disciplin og løssluppenhed, som fanger og fænger, når man er tilhører.

Disse egenskaber er det lykkedes at bevare i denne skriftsprogsversion af det karske og kærlige sagn om Regnar Lodbrog og Kraka. Historien er velkendt af mange og fortjener at blive velkendt af alle. Med denne version er alle undskyldninger for at springe dette sagn over forduftet: Handlingen sejler naturligt af sted som et vikingeskib i bølgerne langs Sjællands og Sveriges kyster. Hver enkelt sætning er rent mundgodt, og så er der ordkombinationer, som man sjældent får smagt på i det daglige, men som efter en prøvesmagning råber på mere.

I tilgift indeholder denne bog også noget for øjnene. Ursula Seeberg har næppe nogensinde været bedre. Intens i blåt, grønt og okker, sikker i komposition og persontegning og rammende i skildringen af både rene og komplekse følelser er hun. Men det virker samtidig, som om netop kombinationen af disciplin og løssluppenhed i fortællingen har gjort Ursula Seeberg fri af den trang til overdreven brug af ornamentik, som til tider kan lukke livet i hendes billeder inde. Her springer de ud i al deres saft og ynde.

Dette er en væsentlig billedbog, som sprænger aldersgrænser. Den må være et must for alle skolebørn i den danske skole.

Og jeg ser for mig, at den vokser til en smuk kassette med ti til tyve af vores karskeste sagn fortalt af Dorte Futtrup og illustreret af Ursula Seeberg. Hvor de dog klæder hinanden!