På tre år har Facebook doneret over ti millioner kroner til Odense-skoler: Eksperter kalder det "hygge-smøring" 

Publiceret Senest opdateret

Sidste år modtog Tingkærskolen i Odense en donation på 191.300 kroner til skolens teknologilaboratorium. Pengene kom fra Meta, der moderselskabet bag Facebook. Samlet set har skolen fået 273.000 kroner fra techgiganten.

Donationerne møder kritik fra to eksperter. En af dem er Mie Oehlenschläger, techanalytiker og medlem af Det Etiske Råd.

”Som enkeltstående tilfælde kan det virke som en god ting. Det er gratis gaver. Men ting kan tage sig anderledes ud, når man zoomer væk fra enkelttilfælde og ser på de større mønstre. For Meta handler det om at udøve soft power ved at få venner og smøre dem”, siger Mie Oehlenschläger.

Hun har sammen med dataetisk rådgiver Pernille Tranberg skrevet en rapport om udfordringerne ved, at store internationale teknologifirmaer deler en masse penge ud til forskellige danske aktører.

I rapporten har de regnet sig frem til, at Meta fra 2020 til 2022 har doneret mere end ti millioner kroner til odenseanske institutioner og organisationer. Herunder skoler, gymnasier, og foreninger.

Tv2.dk: Anklages for "hygge-smøring": Facebook har på tre år doneret over ti millioner kroner til Odense