Her er CFU’ernes anbefalinger til din tysk- og franskundervisning

En cykeldokumentar, Google Translate-opgaver og en Krokodillebande, der vender tilbage. CFU-konsulenterne fra Københavns Professionshøjskole har samlet en bunke gode undervisningsmaterialer til tysk og fransk

Publiceret Senest opdateret

Mangler du inspiration til sprogundervisningen til den sidste del af skoleåret?

CFU-konsulenterne fra Københavns Professionshøjskole har fundet en række materialer frem til tysk- og franskundervisningen, som du kan gå på jagt i.

Danièle Eychenne er konsulent i fransk og har for nyligt skrevet speciale i fransk sprog og kultur om franskelevers holdninger til Google Translate.

I den forbindelse fremhæver hun billedbogen Maryam et Maroussia. Bogen handler om to piger, der deler solen og regnen med hinanden for at passe på blomsterne i deres have.

Noget af det særlige ved Maryam et Maroussia er, at der efterfølgende er opgaver, hvor eleverne aktivt bruger Google Translate.

Eleverne skal blandt andet bruge oversættelsesværktøjet til at skrive en dialog mellem de to piger, som de derefter skal opføre.

”Her hjælper Google Translate både med at få skrevet korte sætninger og med udtalelsen”, siger hun.

Autentisk undervisning fremmer kulturforståelsen

En anden anbefaling til franskundervisningen er den franske dokumentarserie Nous, les européens. Le vélo, ça roule, der skildrer forskellige europæiske byers cykelkultur.

Det første afsnit foregår i Danmark, der bliver beskrevet som det rene cykelparadis.

”Solen skinner, og der er grønne marker på optagelserne. Der er hverken regn eller modvind”, fortæller Danielle Eychenne.

”Det kunne være sjovt at se den med eleverne og bagefter give dem til opgave at skildre, hvordan det virkelig er at cykle i Danmark med regn og modvind på cykelstierne”.

En anden god grund til at vise dokumentarserien er dens autenticitet, fortæller Danielle Eycehenne.

”Det har altid et kulturbærende element at inddrage materialer, der ikke er lavet til undervisning, men som er produceret til fransktalende lande”.

Anbefalinger til fransk


Anbefalinger fra Daniéle Eychenne, der cfu-konsulent på Københavns Professionshøjskole. Bemærk at nogle af bøgerne måske ikke er tilgængelige på andre CFU'er.


Un monde de chaussures

En billedbog, der handler om sko i mange udgaver: Kæmpestore, generte, gamle eller elskede.

De sjove billeder og korte tekster bruge til at snakke om mennesker med forskellige personlighedstræk. Bogen kan også bruges til, at eleverne udarbejder alternative portrætter af dem selv gennem en kreativ afbildning af en sko. Den kan bruges differentieret og kan fint anvendes fra 6. til 10. klasse.


Kirikou et les bêtes sauvage

En film til mellemtrinnet om den onde troldkvinde Karaba, der hel tiden prøver at forstyrre landsbyens lykke, men får modstand af den lille, kvikke Kirikou, der altid spænder ben for hendes planer.

Ernest & Celestine

En film til mellemtrinnet om den lille musepige Célestine vil gerne være kunstner, men skal være tandlæge - og om bamsebjørnen Ernest med musikerdrømme, der er blevet lidt af en bums. Muse- og bjørneverdenen er skarpt adskilte, men alligevel finder Célestine og Ernest sammen, og et varmt venskab opstår.

Anbefalinger til tysk


Anbefalinger fra Christina Hellensberg, der cfu-konsulent på Københavns Professionshøjskole. Bemærk at nogle af bøgerne måske ikke er tilgængelige på andre CFU'er.

Krokodillebanden vender tilbage

Krokodillebanden vender tilbage er den anden film i serien af Krokodillebande-historier. Denne film har som den første film Krokodillebanden temaer som Freundschaft, Liebe, Familie und Gemeinschaft. Filmen er på tysk og har mulighed for danske undertekster. På filmposten i mitcfu er en tysk produceret vejledning med ideer lavet til tyske elever. Flere af oplæggene kan sagtens bruges i en dansk kontekst. Generelt er de på flere niveauer, hvilket giver differentieringsmuligheder. Filmen er egnet til mellemtrinet.

Flieger am Himmel

En tematisk og aktuel e-bog til udskolingen, der handler om at være flygtet fra et sted til et nyt hjem of de udfordringer og løsninger, der kan være i den forbindelse. E-bogen får vejledning det tidlige forår. Titlen findes også som e-bog på dansk i mitcfu.

Was ist denn hier passiert?

En billedbog uden tekst. Derfor kan den bruges i tysk, men også i tværfaglige forløb med billedkunst og i dansk og eventuelt i dansk som andetsprog. Fordi illustrationerne og trickfilmene, som er en del af bogen, er det bærende, er nysgerrighed og fantasi nøgleord i mødet med bogen. Til bogen kommer der i starten af 2023 en pædagogisk vejledning til tysk. Her er fokus på at styrke elevernes aktive skabertrang samtidig med, at de bruger sprog og strukturer, de kender, og som bliver stilladseret i forhold at møde nye ord og udtryk og integrere dem i deres sprog. Bogen er aktuelt på cfu på Københavns Professionshøjskole, men kommer på de andre cfu’er i løbet af foråret.

Fremd im eigenen Körper

En tv-udsendelse, der belyser et højaktuelt emne: køn og kønsskifte. Den rummer flere og meget forskellige perspektiver og historier. Den egner sig som fælles afsæt for samtaler om nogle af de mange aspekter, der er på spil ift. normer og idealer ift. kønsidentitet og til at sammenligne med forhold i Danmark og tysktalende lande. Der er kapitelsæt med spørgsmål til udsendelsen, som i øvrigt også er en relevant kobling ind i seksualundervisningen.

Powered by Labrador CMS