Et ordentligt selvbillede nødvendigt for læring

Ny forskning viser, at læring forudsætter at selvværdet er i orden. "Indarbejd mental sundhed i undervisningen på en måde, så eleverne kan forholde sig til hvad, det betyder for dem", siger professor Karen Wistoft, der står bag forskningen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Du skal have et godt selvværd og trives før du for alvor kan lære noget. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet, der dermed dokumenterer, hvad de fleste lærere sikkert allerede har erfaret.

I et forskningsprojekt om mental sundhed i skolen, har professor Karen Wistoft, der forsker i sundhedspædagogik, målt de pædagogiske effekter af en forøgelse af elevernes selvværd.

"Der er grundlag for at konkludere, at et godt selvværd og god trivsel er en forudsætning for, at eleverne kan udvikle sig som mennesker, men også for at de kan lære at lære, det vil sige alle de andre ting, de skal i skolen," siger Karen Wistoft.

Læsevanskeligheder og selvværd

Opbygning af selvaccept

Elever der af forskellige grund har det svært, skal lære at acceptere sig selv.

"For mange af de børn og unge, der har det skidt, handler det om at støtte dem i at opbygge en større grad af selvaccept. Det kan f.eks. være den dygtige pige, der stiller alt for høje krav til sig selv, og som synes, hun er for tyk, fordi hun ikke ligner modellerne i modebladene. Det er skolens opgave at sikre, at hun føler, der er balance mellem det, hun gerne vil, og det hun rent faktisk kan gøre noget ved, og ikke mindst at hun har et realistisk og positivt billede af sig selv," siger Karen Wistoft.

Selvværdet er tæt forbundet med børnenes trivsel.

"Trivsel handler især om at føle sig brugbar overfor sine kammerater, at have nogle at betro sig til - både voksne og jævnaldrende. Det handler også om at være omgivet af ansvarlige voksne, der vil dem og ikke svigter. Og endelig er det vigtigt at gå på en skole, hvor det er godt at være," siger Karen Wistoft.

Forstå eleverne

Lærerne kan arbejde i følge Karen Wistoft arbejde med de mentalt sundhedsfremmende aktiviteter i undervisningen. "Indarbejd mental sundhed i undervisningen på en måde, så eleverne kan forholde sig til hvad, det betyder for dem. Det er ikke kun eleverne, der skal forstå dig, men også dig, der skal forstå dem. Lad dem forholde sig til spørgsmålene: 'Hvad er en god dag for mig? Hvad er en god kammerat?'Og lad dem tale sammen om det. Dan grupper på tværs af klasser og klassetrin med elever, der kæmper med de samme problemstillinger, for eksempel det at være skilsmissebarn, at have mistet en forælder eller at være ordblind," lyder nogle af forskerens anbefalinger.

Karen Wistoft har netop udgivet bogen "Trivsel og selvværd - mental sundhed i skolen". Bogen er netop udkommet på Hans Reitzels Forlag og henvender sig til lærere og andre med professionel interessere for børn og unge.