Sådan så det ud, da der i 1982 for første gang blev holdt 'De fynske skolers motionsløb' - forløberen for Skolernes Motionsdag, som i dag har deltagelse fra omkring 95 procent af landets skoler.

30 år med motionsdag: Fra løb i silende regn til zumba og parkour

Fredag d. 12. oktober får landets idrætslærere god mulighed for at genoplive motionsminder fra deres egen barndom. Skolernes motionsdag har nemlig 30 års jubilæum i år, og i den anledning står motionsdagen i 80’erne, 90’erne og 00’ernes tegn.

Offentliggjort
Sådan så det ud, da der i 1982 for første gang blev holdt 'De fynske skolers motionsløb' - forløberen for Skolernes Motionsdag, som i dag har deltagelse fra omkring 95 procent af landets skoler.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De udtrådte kondisko spytter regnvand ud af snuden for hvert eneste skridt, og bomuldstrøjen, som var skrigende turkis da den blev fisket ud af tøjskabet i morges, er blevet både tungere og mørkere efterhånden som den silende regn har gennemblødt den.

Skolernes motionsdag kunne være et ubarmhjertigt bekendtskab dengang i 80'erne og 90'erne, hvor mange af landets idrætslærere selv var skoleelever.  Men der var selvfølgelig også år, hvor dagen inden skolernes efterårsferie bød på høj sol og personlige rekorder, som blev slået.

Når landets idrætslærere fredag d. 12. oktober slipper godt 700.000 skoleelever løs til Skolernes Motionsdag 2012, kan de passende tænke tilbage på deres egne oplevelser som både elev og lærer under tidligere årtiers motionsdage.

I år bliver Skolernes Motionsdag, som Dansk Skoleidræt står bag, nemlig afholdt for 30. gang, og jubilæet bliver fejret med 30 forskellige events rundt om i landet. Blandt andet på Rådhuspladsen i København, hvor Dansk Skoleidræts protektor, Prins Joachim skyder årets motionsdag i gang.

Skole: Motion er vigtigere end idrætsfaglighed

Har været med hele vejen Mens motionsdagen i dag præsenterer eleverne for en række forskellige idrætsaktiviteter, var der udelukkende løb på programmet, da en række fynske skoler i 1982 for første gang holdt 'De fynske skolers motionsløb'. Senere blev arrangementet landsdækkende, og i 1993 skiftede det navn fra Skolernes Motionsløb til Skolernes Motionsdag.

En af de skoler, som deltog i det allerførste motionsløb, er Søhusskolen fra Odense, og idrætslærer Margit Rasmussen har været med siden starten i de tidlige 80'ere.

"Det var spændende at være med til, for det var noget helt nyt. Det var heller ikke noget problem at få eleverne med, for dengang gjorde de jo, hvad der blev sagt," siger hun og griner.

Savner det klassiske motionsløb Når hun sammenligner eleverne fra de tidlige år med nutidens unge, kan Margit Rasmussen godt mærke en forskel i motivationen, særligt hos de ældre elever.

"I de små klasser er eleverne stadig rigtig glade og lette at engagere. Men vi kan godt mærke, at det kan være svært at motivere den gruppe af de store elever, som ikke rigtig gider være aktive. Men der var jo også elever, som udeblev fra motionsdagen før i tiden", siger hun.

Næsten hver femte unge har dårlig kondi

Margit Rasmussen vurderer, at indførelsen af andre idrætsaktiviteter end løb har gjort det nemmere at aktivere de børn, der ikke er lige så engagerede som de idrætsstærke elever. Alligevel kan hun godt savne det klassiske motionsløb.

"Før i tiden var der nogle aktiviteter som opvarmning, og bagefter skulle alle eleverne ud og løbe. Jeg kan egentlig godt savne den der sammenhørighed, der var ved, at så godt som alle skoleelever i hele landet var ude og løbe på nøjagtig samme tid".

Ud med løb, ind med zumba I stedet for den klassiske motionsdag, deltager Søhusskolen i anledning af 30-års-jubilæet i indvielsen af det nye område 'Byens Ø' ved Odense Havn.

Her vil 600 elever fra tre af byens skoler deltage i en række idrætsaktiviteter fra streetdance og zumba til parkour og crossfit.

Margit Rasmussen glæder sig til, at eleverne får mulighed for at lave aktiviteter, som de ikke nødvendigvis stifter bekendtskab med i idrætsundervisningen.

"Der er både noget for drengene og pigerne, og eleverne bliver udfordret. Men vi skal være opmærksomme på, om der er nogle elever, som bliver lidt usikre, når de skal kaste sig ud i noget, de ikke har prøvet før. Det bliver rigtig spændende", siger hun.