Anmeldelse

Børn og motion

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bente Klarlund Pedersens nye bog "Børn og motion" er en populærvidenskabelig bog, der bestemt kan bruges i mange sammenhænge i skolens hverdag.

Bogen tager udgangspunkt i den alvorlige problemstilling, hvor børns mangel på aktivitet i hverdagen giver anledning til en række alvorlige sygdomme som diabetes, overvægt og hjerte-kar-sygdomme. Samtidig opfordrer bogen til, at børn har et aktivt livsforløb, således at man kan undgå katastrofale konsekvenser for børnenes helbred.

Bogen indeholder blandt andet kapitler, som beskriver børns motoriske udvikling, de første skoleår og puberteten. Derudover er der en grundig og spændende beskrivelse af årsager til og konsekvenser for de inaktive børn, hvor alvorlige sygdomme, der er foranlediget af inaktivitet, beskrives, eksempelvis overvægt og fedme, gammelmandssukkersyge, hjerte- og karsygdomme, knogleskørhed og astma.

Især afsnittet om selvsikkerhed og indlæring har et spændende indhold, da der beskrives en række undersøgelser, der vurderer resultatet af en fysisk aktiv hverdag for børnene. Blandt andet nævnes Bunkeflo-projektet i Malmø og Ballerup-projektet i København, hvor man arbejder med børnene og fysisk aktivitet hver dag, og hvor det kunne tyde på, at resultatet er, at børnene opnår bedre indlæring, selvsikkerhed og koncentrationsevne.

Bogen giver et rigtigt godt overblik over denne væsentlige problemstilling om børns inaktivitet og sætter tanker i gang hos læseren. Forhåbentlig har det den konsekvens, at fysisk aktivitet bliver tydelig i børnenes hverdag i stedet for fjernsyn, internet eller computerspil.

Bogen er skrevet, således at alle kan have glæde af den, men den kan især anbefales til idrætslærerens fagbibliotek. Bogen eller dele af bogen kan også være et fint udgangspunkt for en tema- eller debataften på skolen for forældre, lærere og ledelse.

Bogen henvender sig til forældre, bedsteforældre, pædagoger og lærere - alle, der kan og skal have indflydelse på børns udvikling - således at vi sikrer os, at alle børn har en fysisk aktiv hverdag og ikke en inaktiv hverdag, hvor livet går i stå.

Anbefales til alle skoler, der tager denne problemstilling alvorligt.