125.000 elever sætter madpyramiden på skoleskemaet
’Spis mest fra bunden og mindst fra toppen.’ Sådan lyder budskabet i over 1400 skolekøkkener i denne uge. Skolerne har tilmeldt sig FDB's skoleevent Mad eller Hvad? og modtager gratis råvarer og undervisningsmaterialer. Det er sjette gang FDB står bag mad-eventen i skolerne.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Børn får ikke grøntsager og kartofler nok, viser tal fra DTU-fødevareinstituttet. En af grundene kan være, at forældrene ikke serverer grøntsager nok. Tal fra FDB Analyse viser, at kun hver fjerde børnefamilie lever op til de officielle anbefalinger om at spise kartofler mindst fire gange om ugen.
"Vi vil vise børnene, at grøntsager og kartofler er lækker mad, der kan tilberedes på mange måder. Vi forældre har nok en tendens til at tilberede kartofler og grøntsager, som vi plejer, og det kan blive lidt kedeligt i længden. Derfor giver vi i år børnene mulighed for at tilberede og smage grøntsager og kartofler på nye måder. Så kan de hive mor og far med i køkkenet derhjemme," siger Bente Svane Nielsen, der er projektleder for Mad eller hvad?
Alle børnene får et opskriftshæfte med hjem, så de kan vise deres forældre, hvad de har lært om mad - fra bunden. Erfaringerne fra sidste år viser, at over 70.000 børn gik med deres forældre i køkkenet og lavede mad fra opskriftshæftet.
"Det er jo ret fantastisk. Mange forældre synes nok, at børnene normalt skal trækkes med i køkkenet, men her oplever børnene, at de kan lære deres forældre noget. Det kan de godt lide," siger Bente Svane Nielsen.
Lærer tager gerne imod gratis materialer
Lærer på Eskilstrup skole i Guldborgsund Bitten Vangkilde var med i projektet sidste år, og har også i år tilmeldt sig. Desværre kommer råvarerne først til skolen i dag, og hun har kun hjemkundskabstimer mandag og tirsdag. Alligevel er hun sikker på, at hun vil bruge materialet i undervisningen.
"Det er gratis materialer, der er gode at bruge. Der er både elevmaterialer og lærermaterialer, og opskrifter og gratis råvarer", siger hun.
Sidste år havde skolen planlagt hele dage, hvor materialet indgik, og det mener Bitten Vangkilde er en klar fordel.
Børn skræller gerne kartofler Ifølge FDB Analyse synes hver tredje dansker, at det er besværligt at skrælle kartofler. De 5.100 skoleklasser, der deltager i årets Mad eller hvad? hakker og snitter sig igennem 100 tons råvarer. Det, tror Bente Svane Nielsen dog ikke, skræmmer børnene væk. "Vores erfaring er, at børnene ret hurtigt får tag på kartoffelskrælleren, og at mange børn ligefrem godt kan lide at skrælle og snitte, når deres kammerater eller familie er med ved vasken," siger Bente Svane Nielsen.Eleverne skal blandt andet forvandle hvidkål, gulerødder og kartofler til krydret grøntsags- og kartoffelgryde med fladbrød