Anmeldelse
Dinosaurer og andre fortidsdyr / Hekse og trolddom / OL – sport og drama
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det kan i grunden undre, at det har varet så længe, men nu har forlaget fulgt succesen med »De små fagbøger« op med denne serie, der sigter på børn fra cirka 11 år. Den skal kunne benyttes til selvstændig faglig frilæsning og ved emnearbejder. Ifølge forlagets følgeskrivelse vil de også egne sig til klasseundervisning og i forbindelse med projektarbejder. På bøgernes bagside er dette begreb erstattet af projektopgaver.
Der lægges ud med tre sikre emner, og det er jo nok en god idé, hvis serien skal godt fra start. Til gengæld er i det mindste dinosaurbogen i hård konkurrence, idet den samtidig har den mindst appellerende forside. Der findes også en righoldig litteratur om både hekse og OL, men ikke meget på samme niveau som disse små undskyld, store bøger. Det med det store skal opfattes relativt, for det er netop ideen, at de ikke er så store igen, men overkommelige for de fleste børn at give sig i kast med.
Fælles for alle bind er, at de indledes med en såkaldt introside, hermed menes et opslag, som giver en introduktion, smagsprøve, om man vil, på, hvad bogen handler om. Emnet behandles derefter bredt og ganske udogmatisk, men fælles er, at man kommer langt omkring i det med en fornuftig tekst i to spalter. Den er delt i mange små afsnit og er kort og præcis. De fleste elever i målgruppen vil derfor magte at læse den, og bøgerne vil også være udmærkede til de noget ældre elever, som endnu har svært ved læsningen.
De mange illustrationer er af meget forskellig karakter, ældre billeder, fotos og nye tegninger fremstillet specielt til bogen. Indimellem er drysset grå bokse med supplerende oplysninger.
Tekst og illustrationer giver tilsammen et harmonisk, åbent og indbydende indtryk, så bøgerne skal nok, som deres små søskende, blive efterspurgte på skolebiblioteket.
Emnerne behandles fra en international vinkel, men den danske er prioriteret. Det er derfor lidt synd, at dinosaurbogen ikke har fået de nye bornholmske dinospor med. En række grupper og arter behandles eksemplarisk og mere dybtgående, især får mammutter et stort afsnit. I fremstillingen er integreret aspekter som udvikling, uddøen og dannelse af fossiler. Navnene er kun danske eller fordanskede, hvilket kan være et problem. De første padder kaldes således alligatorpadder, hvilket kunne forlede læseren til at tro, at de er beslægtet med krokodiller, skønt det snarere var fisk. En uddød kæmpefugl, Phororhacos, kaldes terrorfugl, hvilket virker lidt uigennemtænkt eller måske fortænkt.
I bogen om hekse behandles emnet sagligt og sobert og med historiske eksempler. Der er afsnit om heksetro i Afrika og om voodoo samt et desværre helt aktuelt afsnit om tortur og effekten heraf.
Helt aktuel er også OL-bogen, som fortæller løst og fast om legenes historie samt om vinter- og handikap-OL samt doping.
Der er næppe tvivl om, at serien vil slå an, og der er planlagt titler om: Samfund og historie, Lande og geografi, Dyr og natur, Teknik og videnskab og den praktiske kategori Blandet og andet så er man jo dækket ind.