Hvert år smides 1½ million juletræer ud i Danmark. Men nu kan vi i stedet bruge fibre fra grantræerne i brød - til gavn for vores tarme, har 9.-klasseeleven Mimi Nielsen forsket sig frem til.

9.-klasseelevs prisbelønnede forskning: Juletræsfibre giver sundt brød

Unge Forskere-juryen kaldte Mimi Nielsens projekt det bedste juniorforskningsprojekt i konkurrencens historie.

Publiceret Senest opdateret

Mimi Nielsen, der går i 9. klasse på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium, har døjet med tarmproblemer hele sit liv. Hun fandt ud af, at hemicellulose er godt for tarmbakterierne, og at der er masser af hemicellulose i grantræer. Og så tog hun fat på familiens aflagte juletræ:

"Jeg rengjorde stammen fra juletræet og skrabede og rengjorde overfladen. Siden savede jeg stammen til savsmuld, som jeg kogte og tørrede og til sidst granulerede til fine granfibre", fortæller den unge forsker i en pressemeddelelse, efter at hun tirsdag vandt prisen som årets juniorforsker i konkurrencen Unge Forskere.

Grantræsfibrene kan bruges til bagning, og ved konkurrencen uddelte Mimi Nielsen smagsprøver på både hjemmebagt krækbrød og franskbrød med granfibre.

Juryen var begejstret og kalder Mimi Nielsens projekt det bedste i konkurrencens historie.

"Projektet har samfundsrelevans og potentiel betydning for rigtig mange mennesker", hedder det i begrundelsen. Hvert år smides vi alene i Danmark 1½ million grantræer ud efter jul, og granfibrene kan nemt, billigt og ikke mindst CO2-neutralt trækkes ud af de aflagte træer og bruges til gavn for tarmsundheden.