Undgå at kæresteri skaber problemer

Din arbejdsplads bør have nogle bløde regler for, hvordan man takler parforhold og andre nære relationer mellem leder og medarbejder

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvordan ville du reagere, hvis din chef blev kæreste med en af de andre medarbejdere på arbejdspladsen? Ville du 1) synes, det er helt i orden? 2) finde situationen problematisk?

Politikerne i Billund Kommune er ikke i tvivl. De tror, at mange vil blive utrygge, og at der skal ydes en indsats, hvis kæresteri på arbejdspladsen ikke skal gå ud over samarbejdsklimaet.

Derfor har de formuleret et sæt retningslinjer for »familiemæssige og nære relationer« mellem medarbejdere på samme arbejdsplads eller mellem medarbejder og leder.

»Der kan være mange forskellige relationer, og vi har derfor ønsket at formulere et kodeks, der sikrer, at ingen medarbejdere føler sig utrygge, hvis den slags opstår, og at ingen nære relationer resulterer i, at nogen bliver favoriseret«, siger kommunaldirektør Tove Baisgaard.

Den konkrete anledning er, at en gruppe lærere på Grindsted Vestre Skole sygemeldte sig kollektivt, fordi skolens daværende leder blev kæreste med en af skolens lærere. Men det er ikke kun nære relationer mellem ledere og medarbejdere, der kan give problemer.

»I visse situationer er det ikke smart, at medarbejdere med nære relationer er ansat samme sted. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt, at lederen bliver orienteret, og at der bliver fundet en løsning, hvis relationerne spiller en rolle i arbejdet«, siger Tove Baisgaard.

Bliver en medarbejder og en leder kærester, må en af dem forlade arbejdspladsen, hvis de arbejder i Billund. Kan der ikke finde en omplacering sted, er den yderste konsekvens, at en af parterne får sin afsked.

Om det er lederen eller medarbejderen, tager kommunen ikke stilling til.

Det sidste antyder, at politikerne i Billund ikke har gjort sig klart, at firkantede formuleringer kan give problemer.

»Det gælder om ikke at være for rigid, når der opstilles retningslinjer for så følsomt et område. Man kan nemt komme i en situation, hvor regler og virkelighed ikke passer sammen«, siger personale- og administrationschef i FTF Marianne Heide.

Organisationen anbefaler, at den enkelte kommune eller skole tager stilling til, hvordan man vil takle kæresteforhold og andre relationer på arbejdspladsen.

»I alt fald når det drejer sig om forhold mellem leder og medarbejder«, siger Marianne Heide. »Det vigtige er at gøre sig tanker om, hvordan arbejdspladsen kan undgå, at nære relationer skader arbejdsmiljøet, og at organisationen er opmærksom på området«.

At firkantede regler kan give problemer, viste en undersøgelse foretaget af Folkeskolen i 2001. Den afdækkede, at næsten hver fjerde skoleleder bor sammen med en af sine medarbejdere. Det kan derfor få store konsekvenser ikke mindst for rekruttering af nye ledere og lærere, hvis man gør som i Billund og vedtager, at den slags ikke må finde sted.

»I stedet bør man måske nøjes med at vedtage, at den overordnede ledelse skal orienteres, hvis en leder og en lærer på samme skole danner parforhold, og synliggøre, hvordan eventuelle habilitetsproblemer vil blive håndteret, hvis der er konflikter, der involverer ægtefællen/kæresten. Det er vigtigt for et godt arbejdsmiljø, at der ikke kan sås tvivl om beslutningers saglighed og beslutningstagerens habilitet«, siger Marianne Heide. |