Anmeldelse
Pigebilleder og drengestreger
En bog i en serie på ti til billedkunst
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er dejligt at være anmelder, når man får 'Pigebilleder og drengestreger' i hænderne, og man har billedkunst og ligestilling som et par af sine kæpheste. Det er en spændende bog, som handler om kønspræg i børns billeder.
Bogen rokker ved den opfattelse, at børns billedskaben er en 'naturlig' proces, og at drenge og piger på grund af biologiske forskelle udvikler sig til personer med kønsspecifikke kvaliteter, som blandt andet kommer til udtryk i deres billeder.
Forfatteren viser, gennem beskrivelser af ligheder og forskelle i børns billeder og børns billeder set i forhold til en kulturs billeder, hvor påvirket børn i deres billedudtryk er af den kultur, de lever i. At drenge og piger udtrykker sig forskelligt i billeder skyldes påvirkning fra en kulturs opfattelse af og forventninger til de to køn. Billeder fra tre tidsperioder over 90 år og to børns billedfortællinger er grundlaget for forfatterens sammenligninger og konklusioner.
Bogen introducerer en ny måde at tolke billeder på, idet der skelnes mellem forskellige lag af betydning, som findes i børns billeder. Når barnet påvirkes af de sociale og kulturelle oplevelser, det møder både i den nære som i den lidt fjernere verden, ja, så afspejles det i barnets billedudtryk, og derfor må tolkningen afdække de forskellige lag af betydning, som billedet indholder: Det personlige, det lokale og det kulturelle lag.
I arbejdet med billeder kan man styrke ligestilling ved at debattere og forholde sig til værdier og normer, som de udtrykkes i børns egne billeder og i de kulturbilleder, børnene møder fra både fortid og egen tid.
Bogen er velskrevet og rigt illustreret med de billedeksempler, som udførligt beskrives i bogen.
Når vi tolker børns billeder med forstand, lærer vi et barn og dets verden godt at kende. Når vi fejltolker børns billeder, kan vi komme så grueligt galt at sted. Derfor er dette en god bog for alle, der arbejder med børn.