Forfatter og vinder af "Årets Sveske" sammenligner 'udpiningen af det danske velfærdssystem' med finansboblen i 2008.

Systemkritiker får ytringspris: 
"Vi sidder i lort til halsen"

Lærere bliver pålagt flere opgaver for færre penge, mens politikerne taler i fine floskler og store forventninger, som de ’kolde og varme hænder’ umuligt kan indfri. Det er budskabet fra forsker og forfatter Susanne Ekman, der vinder ’Årets Sveske’ for sin stemme i skoledebatten.

Publiceret

For 10. år i træk er ”Årets Sveske” netop blevet kåret. En ytringsfrihedspris, der uddeles til en eller flere, der har gjort sig bemærket i den offentlige debat med skarp analyse og mod – og ikke mindst en forståelse for folkeskolens udfordringer.

Vinderen i år er Susanne Ekman, forfatter til bogen ’Giftig gæld og udpint velfærd’, om besparelseskrisen i den offentlige sektor, ikke mindst i folkeskolen. 

I bogen beskriver hun, hvordan højere og højere krav til de ansatte i velfærdssektoren ikke følges ad med flere midler, og det ’forgifter’ systemet langsomt. Hun nævner folkeskolereformen fra 2014 som et oplagt eksempel og sammenligner det ødelagte velfærdssystem med finansboblen, der sprang i 2008. At de offentligt ansatte løber hurtigere og hurtigere, indtil velfærdsboblen springer.

"Vi ser, at nye lærere kommer ud i en overophedet og presset skole og bliver kastet ud i en belastning, de slet ikke kan klare. Og så stopper de efter kort tid. Det er et eksempel på en af de mange negative spiraler, der opstår, når systemet har nået den grad af overophedning, som det har", sagde Susanne Ekman, efter hun har modtaget sin pris.

Derfor opfordrede hun lærere og andre offentligt ansatte til at gøre modstand:

”Folk bliver nødt til at sige højt: 'Vi kan ikke nå det her, det er bare noget, vi leger'. Og det begynder jeg at se flere steder, og det er virkelig godt, og de nyansatte lærere skal også være med. For det skal bliver meget ubehageligt for politikerne, før de vil gøre noget. Men det tænker jeg, det er ved at være nu. Nu er de tvunget til at sige: 'Okay, vi sidder i lort til halsen, og vi skal finde på noget helt nyt, hvis ikke vi bare skal svømme videre i lortet'”.

Årets Sveske 2023

  • En gruppe nuværende og tidligere lærere, Peter Hess-Nielsen, Rikke Jørgensen, Jeanette Sjøberg, Pernille Bendix, Jeppe Dehli, Lars Sørensen, Finn Gunst og Niels Kjeldsen, udgør den selvbestaltede gruppe, Sveskens Venner, som hvert år uddeler en pris i form af en pose svesker til en person, der tør lægge 'svesken på disken' i debatten om folkeskolen.
  • I år finder prisuddelingen sted den 24. august i København.
  • Følgende kandidater var nomineret til prisen: Forsker og politisk analytiker Sigge Winther Nielsen, professor Svend Brinkmann, lærer Mette Frederiksen, forsker Susanne Ekmann, Ph.d.-studerende Lucas Cone.

Velfærden er udpint – også folkeskolen

Sveske-prisen uddeles af et panel af nuværende og tidligere, heriblandt Jeanette Sjøberg, der er tidligere formand for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening og konsulent i Københavns Lærerforening. Hun takkede Susanne Ekman for hendes skarpe røst:

"Med udgangspunkt i en original og tankevækkende sammenligning mellem finansverdenen op til og under finanskrisen i 00’erne og den offentlige sektor i disse år giver du en skarpt formuleret, veldokumenteret og stærkt foruroligende kritik, understøttet af masser af konkrete eksempler", lød det i Jeanette Sjøbergs hæderstale, der fortsatte:

”Du lykkes med at beskrive, hvilke styringsmekanismer og tænkning, der bruges og misbruges af de privilegerede i en slags hverdagens magtudøvelse og udnyttelse af tillidsfulde borgere".

Blandt de andre nominerede er forsker og politisk analytiker Sigge Winther Nielsen, professor Svend Brinkmann, lærer Mette Frederiksen, forsker Susanne Ekmann, Ph.d.-studerende Lucas Cone.