Anders Liltorp fra Rødovre Lærerforening er vred over regeringens manglende prioritering af folkeskolen i en situation, hvor Rødovres skolevæsen må droppe vikarer og udflugter resten af året.

’Sjovere’ finanslov provokerer lærerformand: ”Der er ikke meget at grine af i Rødovre”

Regeringen giver med den ene hånd og tager med den anden, lyder det fra både ordførere og lærerformænd om regeringens finanslovsudspil, der ikke lover mange gaver til folkeskolen. I Rødovre kommer udspillet samme dag som kommunen har meldt ud, at der ikke er råd til vikardækning eller skoleudflugter resten af året.

Publiceret Senest opdateret

Årets finanslovsudspil er nu landet fra regeringen. Og det er ’sjovere’ end det plejer, fordi det går særligt godt med økonomien, sagde finansminister Nikolaj Wammen på dr.dk.

Vendingen provokerer blandt andre Anders Liltorp, formand for Rødovre Lærerforening:

”Der er ikke meget at grine af i Rødovre. Jeg kan høre, at der er kæmpe overskud på de offentlige finanser, men lige nu kæmper vi for fundamentet til overhovedet at kunne drive skole. Jeg savner, at Christiansborg vågner op og viser mod til at prioritere folkeskolen, som man prioriterer sikkerhedspolitikken”.  

Skolechefen i Rødovre Kommune har skrevet til alle elevers forældre, at skolevæsenet akut er så hårdt ramt, at skoleudflugter er aflyst resten af året, og der ikke kan hyres vikarer ved sygdom. 

”Jeg er bekymret over det psykiske pres, som ligger på lærerne og skolelederne lige nu. Worst case er, at flere bliver syge eller helt siger op, fordi arbejdspresset bliver for stort, og fordi det bliver meget svært at lykkes med at skabe god trivsel og undervisning. For nu skal alle jo dække ind for hinanden, udover at man har sit eget”, siger Anders Liltorp.

Gordon Ørskov: Nye initiativer rækker ikke

Finanslovsudspillet indeholder 35 millioner kroner til intensive læringsforløb i dansk og matematik i 2024 stigende toil 500 mio. kr. i 2030. Der er også indlagt et ekstra løft af den kommunale serviceramme med 650 millioner kroner.

Men i kommunerne har der i årevis været besparelser på skoleområdet, og der er, som i Rødovre, flere besparelser på vej. Lærerfyringer, lejrskolestop og lukkede skoler er derfor en realitet mange steder.

Derfor er man heller ikke centralt i Danmarks Lærerforening tilfreds med regeringens nye finanslovsudspil:

”Regeringens fokus er sådan set det rigtige, men de nye initiativer omkring folkeskolen rækker bare slet ikke – og mange af de nye midler lander først om fem år. Det spiller dårligt sammen med de store besparelser, vi ser i kommunerne netop nu”, siger Gordon Ørskov Madsen:

”Regeringen hælder nogle penge i kassen ovenfra med de nye tiltag, mens det fosser ud af kassens bund.”

Samme budskab kommer fra Anders Liltorp i Rødovre, hvor nogle elever vil være tvunget til at få onlineundervisning, når deres lærere er syge, fordi der er stop for vikarer:

”De nye penge er en dråbe i havet. Lige nu ser vi ind i, at eleverne kan komme til at mangle deres lærere. En relation, der er så afgørende for trivsel og læring. Og vi risikerer, at de lærere, der står tilbage, knækker halsen på det, og elever bliver overset. Det er jo absurd, at der kommer flere og flere elever, men vi skal samtidig spare”.

Anders Liltorp fortæller, at han er glad for, at det er kommunen, der fortæller forældrene om de store besparelser og den hårde økonomiske opbremsning, så den opgave ikke er op til lærerne og skolelederne. Han er også overbevist om forældrenes forståelse og opbakning til folkeskolen.

”Pilen peger på det nationale niveau, for kommunen har ikke prioriteret dårligt, de har simpelthen bare ikke penge i kassen”.

Kredsformanden har derfor skrevet ud til alle skolernes tillidsvalgte og opfordret til, at lærerne står sammen om at klare den økonomisk hårde periode og finder ud af, hvordan man kan hjælpe hinanden og hvilke opgaver, der er mulige at fjerne.

Ordfører: Lad jer ikke narre

Også fra flere ordførere uden for regeringen har der torsdag været kritik af regeringens finanslovudspil. Jacob Mark (SF) skriver på det sociale medie X:

”Lad jer ikke narre. Finansloven er en besparelse på folkeskolen. Lige nu ruller gigabesparelser ud over folkeskolen, fordi kommunernes økonomi er så presset. Regeringen laver en politik classic. Giver en lille pulje penge med den ene hånd og tager en stor luns med den anden”, skriver Jacob Mark og fortsætter:

”Jeg er decideret chokeret. 35 mio. til folkeskolen. I en tid hvor regeringen mener, at der er penge til alt. 20 milliarder i ekstra råderum. Og så finder man 35 millioner til den vigtigste samfundsinstitution. En almindelig kommune har ikke penge nok til at ansætte én lærer for det”.

Radikale venstres skoleordfører Lotte Rod skriver på samme sociale medie:

”Finansloven viser, at vi har pengene til at give vores børn en god barndom med gode børnehaver, skoler og klubber, hvis vi vil”.

Og samme budskab fra Alternativets Helene Liliendahl Brydensholt, der kritiserer pengepuljen til de intensive læringsforløb:

”Fatter ikke, at regeringen ikke har mere fokus på skoleelevernes trivsel fremfor at højne deres karakterer. Det sidste skal nok komme, når man løser det første”.