Bachelorprojekt

Idræt og innovation skal med i den obligatoriske projektopgave

Idrætsfaget er sjældent repræsenteret i de obligatoriske projektopgaver i 9.klasse, så det satte Jakob Hokser Olesen fokus på i sit bachelorprojekt.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg så på idræt og innovationsprocesser i den obligatoriske projektopgave på baggrund af et undervisningsforløb en efterfølgende praktik på Levring Efterskole, fortæller Jakob Hokser i sit professionsbachelorprojekt fra Læreruddannelsen Silkeborg ved Via UC. »Jeg interesserer mig for, om det er idrætsfaget eller arbejdet med de undertoner af innovationsprocesser, jeg mener, at faghæfte 21 bygger på, der har styrket elevernes handlekompetence,« siger han. Problemfeltet er yderst relevant både i forhold til linjefagsundervisningen og mit virke i folkeskolen - ikke mindst i lyset af den stigende interesse for entreprenørskabs-undervisning, mener han. »Hvordan kan jeg som idrætslærer bidrage til at udvikle elevernes handlekompetence / foretagsomhed, ved at inddrage idræt i projektopgaven? Og er det alene inddragelsen af idræt eller arbejdet med innovationsprocesserne, der styrker dette,« spørger Jakob Hokser i sin problemformulering. I mine øjne har idræt gode muligheder for at udvikle elevernes handlekompetence og foretagsomhed i projektopgaven, svarer han selv i sin konklusion. »Idrætsfaget rummer unikke muligheder for at tage stilling og handle med både en kropslig, personlig og social kompetence i spil. Især elevernes fremlæggelse/produkter har vist sig at være enormt kreative og bevægelsesrige. Sammen med arbejdsprocessen i projektugen, har idrætsfaget vist fine kvaliteter til at udvikle elevernes handlekraft. Inddragelsen af idræt i projektopgaven giver eleverne mulighed for at forankre de kropslige oplevelser teoretisk og psykisk. Kravet om en problemformulering og et produkt gør, at eleverne er nødt til at tage stilling og handle i en idrætslig sammenhæng.« Processerne giver idræt et endnu tydeligere fokus på evnen til at se muligheder og handle, og innovationsprocesserne er i særdeleshed med til at skabe en motiverende faglig og handlende dybde på projektopgaven. Nøgleordene er CKF-områderne: årsag og visioner, mener han. »Det er afgørende for udvikling af handlekompetence, at eleverne lærer at reflektere og vurdere sig selv i forhold til andre,« skriver Jakob Hokser Olesen. Den største opgave for idrætslæreren bliver at øge elevernes self-efficacy, og når det sker, vil eleverne formodentlig opfatte "vanskelige opgaver som udfordringer, der skal tages op, snarere end som trusler, der skal undgås," mener han. Se hele professionsbachelorprojektet til højre under EKSTRA: Idræt i projektopgaven

Gode projekter

Lærerprofession.dk præsenterer og offentliggør de bedste bachelorprojekter fra læreruddannelsen og de bedste pædagogiske diplomprojekter fra skoleområdet.

Et projekt indstilles af eksaminator og censor. Se indstillingsskema og tidsfrist på sitet.

Uafhængige dommere - lærere, skoleledere, skolechefer, undervisere fra læreruddannelsen og forskere -finder hvert år tre projekter, der tildeles priser. Læs om formålet og se dommerkomiteerne på skærmen.

Lærerprofession.dk

Lærerprofession.dk drives i fællesskab af Danske Professionshøjskoler og fagbladet Folkeskolen/Folkeskolen.dk. Projektet støttes af LB Forsikring, Gyldendal Uddannelse, Akademisk Forlag, Hans Reitzels Forlag, Forlaget Klim, Jydsk Emblem Fabrik A/S og Sinatur Hotel & Konference.