Bachelorprojekt

Et redskab til kommunikation med hele verden

Hvilke potentialer har inddragelsen af kommunikationsværktøjet Rolltalk til at fremme multihandicappede børns læring og kommunikation med omverdenen? Det kommer Peter L. Marselis med sit bud på i sit bachelorprojekt "Kommunikationsværktøjet Rolltalks potentialer for at fremme multihandicappede børns læring og kommunikation med omverdenen" fra professionshøjskolen Metropol.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udgangspunktet er en dialektisk handicapforståelse, og baggrunden observationer i klasserummet og interviews med to specialskolelærere. Udover at undersøge RolltaIks potentialer sætter forfatteren også fokus på eventuelle uhensigtsmæssigheder, der følger af at inddrage værktøjet. Men først kigges der på, hvordan børnene via Rolltalk kan lære at kommunikere med omverdenen. Dette valg har udgangspunkt i Vygotskys teorier om kommunikation som forudsætningen for al læring, samt i lærernes påpegning af, at disse børn som det første må tilegne sig basale kommunikative færdigheder. "Med udgangspunkt i de kommunikative formål, som beskrevet af Janice Light og Mette Christensen (Christensen, 2007), og på baggrund af min analyse kan funktion jeg konkludere, at Rolltalk er et stærkt kommunikativt værktøj, der i væsentlig grad kan hjælpe multihandicappede børn til at få en stemme," skriver Peter L. Marselis. Børnene i hans fokusklasse er stadig ved at lære helt basal kommunikation, og der er derfor stort fokus på, at de lærer at udtrykke ønsker og behov. I den forbindelse er muligheden for afspilning af lyd helt central.  "Det er fuldstændig alpha og omega, at du kan blive hørt", siger læreren Alma i et af interviewene. Hermed hentyder hun til, at eleverne via Rolltalk kan give udtryk for ønsker og behov, men også kan sige fra, hvis der er noget, de ikke vil. "Rolltalkens lydfunktion gør også, at de kan kommunikere med for eksempel familien, hvilket ellers kan være en udfordring på grund af det manglende verbale sprog. Lyd fremmer således også en anden vigtig kommunikativ funktion, nemlig udviklingen af social nærhed," står der i konklusionen.  Rolltalks mulighed for afspilning af lyd betyder, at eleverne i projektets fokusklasse kan få nogle fælles oplevelser. Noget som de på grund af deres multiple handicap har svært ved at opnå på andre måder. Lærerne udtaler ligefrem, at de oplever, at eleverne kan indgå i noget, der kan minde om en form for indbyrdes samtale, som er baseret på de lydklip, der er lagt ind i Rolltalks bibliotek. Alt afhænger af den enkelte brugers kognitive udviklingspotentiale, og her er det væsentligt at påpege, at lærerne giver udtryk for, at de ikke kan vide, hvor langt de enkelte elever har mulighed for at nå. Men  Rolltalk kan "fremme den kommunikative funktion at udveksle information og synspunkter med omverdenen. Rolltalk giver tekniske muligheder for at sende emails, sms etc. Derved kan brugerne i princippet få kommunikativ adgang til hele verden", skriver Peter L. Marselis. Den samlede konklusion er, at Rolltalk har potentiale for væsentligt at forbedre multihandicappede børns kommunikation, læring og livskvalitet.

Hele projektet kan ses til højre under EKSTRA: Kommunikationsværktøjet Rolltalks potentialer for at fremme multihandicappede børns læring og kommunikation med omverdenen

Gode projekter

Lærerprofession.dk præsenterer og offentliggør de bedste bachelorprojekter fra læreruddannelsen og de bedste pædagogiske diplomprojekter fra skoleområdet.

Et projekt indstilles af eksaminator og censor. Se indstillingsskema og tidsfrist på sitet.

Uafhængige dommere - lærere, skoleledere, skolechefer, undervisere fra læreruddannelsen og forskere -finder hvert år tre projekter, der tildeles priser. Læs om formålet og se dommerkomiteerne på skærmen.

Lærerprofession.dk

Lærerprofession.dk drives i fællesskab af Danske Professionshøjskoler og fagbladet Folkeskolen/Folkeskolen.dk. Projektet støttes af LB Forsikring, Gyldendal Uddannelse, Akademisk Forlag, Hans Reitzels Forlag, Forlaget Klim, Jydsk Emblem Fabrik A/S og Sinatur Hotel & Konference.