Direktør om 'historisk' overenskomst med gul fagforening: Arbejdsgiverforening frarådede os at gå til HK

Flere jyske rejsebureauer har som de første i landet tegnet overenskomst med Krifa. Ifølge direktør skete det, fordi Dansk Erhverv havde frarådet ham at tegne overenskomst med den traditionelle fagbevægelse.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var en historisk begivenhed, da fire jyske rejsebureauer for nylig kunne annoncere, at de var gået sammen for at stifte arbejdsgiverforeningen Rejsa. 

Historisk af en åbenlys årsag: Foreningen er den første af sin slags inden for rejsebranchen.

Samtidig har de fire virksomheder som de hidtil eneste rejsebureauer valgt at tegne en overenskomst med den alternative fagforening Krifa. 

Motivationen for at tegne overenskomsten bunder primært i, at rejsebureauerne ønsker at få adgang til den udvidede ordning for arbejdsfordeling. Her dækkes 80 pct. af medarbejderens løn af dagpenge, mens arbejdsgivere kun betaler for de sidste 20 pct.  Adgangsbilletten til den udvidede arbejdsfordeling er, at virksomheden kan fremvise en overenskomst med en fagforening. 

At Rejsa valgte Krifa som overenskomstpartner skyldes dog en besynderlig omstændighed. Firmaerne bag Rejsa havde oprindeligt henvendt sig til Dansk Erhverv for at tegne overenskomst med den traditionelle fagbevægelse i form af HK Privat, der har en række overenskomster med rejsevirksomheder. 

Ifølge Henrik Særmark-Thomsen, direktør for Check Point Travel og medstifter af Rejsa, frarådede Dansk Erhverv dog kraftigt den nye arbejdsgiverforening at tegne overenskomst med HK Privat. 

"Vi fik at vide, at HK ville blokere for, at vi kunne sende vores medarbejdere på arbejdsfordeling, fordi de er funktionærer, og dem ville fagforeningen ikke have ind i arbejdsfordelingsordningen", fortæller Henrik-Særmark Thomsen. 

HK: Helt uforståeligt

Hos HK Privat kalder faglig chef Kim Jung Olsen det for 'helt uforståeligt', hvis Dansk Erhverv aktivt har rådet virksomheder til at undgå at tegne overenskomst med fagforeningen. 

"Det strider direkte imod det samarbejde, vi normalt har med Dansk Erhverv, og selve forståelsen i samarbejdet og ordningen for arbejdsfordeling. Jeg har meget svært ved at se for mig, at Dansk Erhverv skulle have givet denne rådgivning, men det må de jo selv svare for", siger Kim Jung Olsen. 

Denne artikel er oprindelig bragt på A4 bag abonnement. Du kan læse uddraget frit på grund af et samarbejde mellem folkeskolen.dk og A4 Medier. A4 Medier skriver om arbejdsliv, arbejdsmiljø og overenskomst til sine abonnenter.