”Når man laver en lov som lov 409, der regulerer lærernes arbejdstid, ligger der nogle beregninger til grund. De beregninger synes jeg må frem. Når man forhandler overenskomst er det vigtigt at begge parter kender forhandlingsgrundlaget”, siger SF’s Jacob Mark, der onsdag stiller spørgsmål til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i Folketingssalen.

SF forsøger at få minister-garanti for fair lærerforhandlinger

SF’s Jacob Mark vil have beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til at garantere, at overenskomstforhandlingerne i 2018 ikke kommer til at foregå på samme grundlag som i 2013.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vil ministeren garantere, at regeringen bidrager til, at der kommer fair og frie forhandlinger mellem KL og Danmarks Lærerforening, når der skal forhandles overenskomst for folkeskolelærerne i 2018?", sådan lyder Jacob Marks spørgsmål til Troels Lund Poulsen. 

Spørgsmålet er et såkaldt paragraf 20-spørgsmål, og over for folkeskolen.dk begrunder Jacob Mark sit spørgsmål således:

"Jeg er bekymret for, at vi kommer til at stå i samme situation som i 2013, hvor jeg kke mener ,at der var fair og frie forhandlinger om lærernes overenskomst" siger Jacob Mark og henviser til et dokument, som viste, at folkeskolereformen kun kunne finansieres, hvis lærerne kom til at undervise mere. 

DLF-kongres vedtager resolution: Ny henvendelse til ILO om lockouten

"Det lægger jo et stort pres på forhandlerne, hvis det skal ende med det resultat. Det synes jeg, var en var utidig indblanding i overenskomstforhandlingerne", siger Jacob Mark.

Han vil også spørge til, om Troels Lund Poulsen vil udlevere beregningerne bag lovindgrebet. 

"Da man lavede lov 409, gav man heller ikke lærerne beregningerne, der lå bag lovindgrebet, så man ved ikke, hvad det økonomiske grundlag er. Det har de stadig ikke fået, og jeg vil da spørge til, om ikke man vil udlevere beregningerne, så man kan forhandle på et oplyst grundlag", siger Jacob Mark.

Danmarks Lærerforening og den internationale organisation ILO, der har kritiseret lovindrebet, har forsøgt at få udleveret beregninger.

Minister: Vi er klar til at forhandle om lærernes arbejdstid

En af grundene til, at Jacob Mark vil stille spørgsmålet til beskæftigelsesministeren er, at innovationsminsiter Sofie Løhde under et samråd ikke ønskede at svare på, hvorvidt oplysningerne om grundlaget for lov 409 kunne udleveres, men henviste Jacob Mark til at spørge beskæftigelsesministeren om dette.

Løhde skal nu også redegøre for embedsværkets rolle op til lockouten

 

Læs mere

 §20spørgsmålet

 

Powered by Labrador CMS