Arbejdsløse mister måske dagpenge under lockout

Fuldtidsarbejdsløse lærere vil få dagpenge under en strejke, og deltidsarbejdsløse vil kunne få konfliktstøtte. Men bliver der lockout, og rammer den over 65 procent af a-kassens medlemmer, kan der ikke udbetales dagpenge.

Publiceret

Undervisere i Lærernes a-kasse

Medlemmer af Danmarks Lærerforening, Frie Skolers Lærerforeningog Uddannelsesforbundet kan blive medlem af Lærernes a-kasse.Lærernes a-kasse har cirka 78.000 medlemmer.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er en gammel lovregel fra Lov om arbejdsløshedsforsikring fra 1937, som gør, at hvis 65 procent af en a-kasses medlemmer er omfattet af konflikt, skal der ikke udbetales dagpenge. 

"Hvis 65 procent-reglen træder i kraft, vil de medlemmer, der er på dagpenge ikke kunne modtage dagpenge, hvis en lockout træder i kraft", siger formand for lærernes a-kasse og formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen.

DLF: Lån til alle konflikt-ramte

Bliver der strejke, vil alle fuldtidsledige medlemmer få dagpenge som normalt. Men det er endnu ikke afklaret, om 65-procent-reglen rent faktisk træder i kraft for medlemmer af Lærernes a-kasse, hvis lockouten, som arbejdsgiverne har varslet fra den 10. april, bliver en realitet.

"Vi skal i a-kassen lave en nøjagtig beregning. For der er mange, der er undtaget fra lockouten, fordi de arbejder på specialskoler og specialinstitutioner, og på statens områder er der mange undtagelser. Vi er ved at kigge på det, så vi kan lave en helt nøjagtig beregning på, om vi kommer over de 65 procent", siger Gordon Ørskov Madsen. 

Ved lockouten i 2013 kom reglen ikke i brug. Men da der er tale om langt flere områder, og der i dag er langt færre tjenestemænd på skolerne, kan situationen have ændret sig.

Gordon Ørskov forventer, at beregningen først er klar i sidste øjeblik.

"Det vil være få dage før en lockout træder i kraft", siger han.

Hvis 65 procent eller flere af a-kassens medlemmer er lockoutede, så vil det få betydning for de lediges økonomi - især for dem, som ikke er medlem af DLF.  

"Kommer vi over det, så kan medlemmerne ikke modtage dagpenge. Det vil så betyde, at de står uden indtægt. Dem, der er medlem af DLF, vil vi hjælpe. De kan få det, der svarer til dagpenge fra fagforeningen. Men der er nogle, der ikke er medlemmer i DLF. De må så gå andre steder hen, for dem kan vi ikke hjælpe", siger Gordon Ørskov Madsen.

Strejke eller lockout: Sådan bliver konfliktstøtten

A-kassen vil løbende oplyse de ledige medlemmer om deres vilkår i forbindelse med lockout og strejke. Klik på linket herunder for at få at få mere at vide.

Læs mere

Få svar på spørgsmål m konflikt og penge hos Lærernesa-kasse