Foto: Simon Jeppesen

Brug energi og få mere energi

Motion er en god energikilde. Men også afslapning, hvile og samtale er vigtigt, når det handler om at lade op

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kost, motion, hvile og glæde er fire energikilder, som vi alle har brug for, mener hjerneforsker Kjeld Fredens.

»Disse energikilder kan forebygge de sygdomme, der følger i hælene på stress. De kan bruges i sundhedsfremme og forebyggelse«, mener han.

Når 20 procent af et lærerværelse har stress, er der 80 procent, der ikke har det. Kjeld Fredens vælger at se på, hvordan de 80 procent lader op.

Temaet i Undervisere handler ikke om stress, men om det modsatte. Nemlig om hvad der giver lærerne energi.

En lærer nævner musik, andre taler om kollegerne, eleverne og at dyrke sine interesser. Om det er ro og læsning, løb eller at anlægge have, så er det vigtigt at bruge sin fritid på noget lystbetonet. For at have det godt.

Motion er en god energikilde, fremhæver flere. De taler om, at man nærmest får energi ved at bruge energi. Det bekræfter læge Bo Netterstrøm, som mener, at man får mental energi af at bruge fysisk energi. Derfor tager han og kollegerne på Stressklinikken ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Hillerød som noget af det første en konditest på de stressramte, der søger klinikken. For at motivere dem til at motionere. Ligesom klinikkens afspændingspædagoger lærer dem afslapningsøvelser og at lytte til deres krop, fordi det virker mod stress.

Men råd nummer ét mod stress er at tale sammen, mener Bo Netterstrøm. For først når man taler om det, der belaster, finder man ud af, hvad belastningen egentlig er. Og kan begynde at gøre noget ved problemet.

Man skal indrette sit liv med struktur, siger han. Man skal prioritere og huske luft i kalenderen. Sørge for pauser og god nattesøvn. Ligesom social kontakt med kollegerne og at lære at leve i nuet er rigtig gode midler til at have det godt og have overskud i hverdagen. |