”Lærerjobbet er meget mere end undervisning”

Susanne Blegvad Posselt sender madpakke-sms’er, taler i telefon om diagnoser, giver knus og snakker om frikvarterets konflikter med eleverne. Men hun oplever, at den gode historie om hverdagen som lærer oftest forsvinder i mediernes dækning.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I kommentarfeltet til en artikel fra folkeskolen.dk om den Robert-prisvindende skuespiller Carsten Bjørnlund og hans 'perfide' matematiklærer gav Susanne Blegvad Posselt udtryk for, at hun var utilfreds fokusset på negative lærerhistorier.

"Jeg skal vise ham, at han tager fejl!"

Hun skrev denne kommentar:

"Jeg forstår ikke budskabet? Jo, jeg forstår, at der findes lærere, der ikke skulle have været lærere, men den slags mennesker findes i alle fag. Kære fagblad. Jeg har det hårdt nok med alt det, jeg skal nå. Giv mig noget, jeg kan være stolt af og glæde mig over. Jeg er en dygtig lærer, og det er vi vildt mange, der er. Fred med Carsten og hans budskab. Kom nu ud og snak med os ude på skolerne. Snak med forældre, der har mange gode, positive historier. Fortæl om de blomster, der stod i min carport, fordi jeg gjorde en forskel."

Folkeskolen.dk ringede derfor til Susanne Blegvad Posselt, som blandt andet fortalte, at hun har fået blomster i carporten fra taknemmelige forældre, hvis børn hun har vist omsorg.

Elever skal ses

Susanne Blegvad Posselt er lærer på Broager Skole i Sønderborg Kommune, hvor hun underviser i blandt andet dansk i indskolingen. For hende er jobbet meget mere end undervisning, og socialt arbejde fylder rigtig meget i hendes lærer-hverdag. Hun bruger en masse tid på at hjælpe med alt fra sms'er til fædre, der dagligt skal mindes om at smøre madpakker, til mødre, der vil telefonsnakke om ADHD-diagnoser, og elever, der har brug for knus og snak om frikvarterets konflikter eller forældrenes skilsmisse.

Hvis en elev er ked af det, eller nogle har været oppe at skændes, starter undervisningen ikke før, der er blevet talt om problemerne. For 'hvis ikke luften er kommet ud af ballonen', som Susanne Blegvad Posselt udtrykker det, er eleverne ikke modtagelige for læring, og så får de ikke noget ud af undervisningen. 

"Jeg har antennerne ude og kan mærke, når eleverne ikke trives. Børnene skal have det godt, og der skal være tid til at kigge hele vejen rundt og se, hvordan de har det. Det fylder meget, men jeg prioriterer det, for jeg tror, at jeg kan flytte børnene meget længere på den måde. Jeg kan slet ikke lade være med at hjælpe. Nogle gange skal der jo bare et lille klem eller en snak til," siger hun 

Positive lærerhistorier bliver overhørt

At der er mange er mange andre lærere, der også bruger tid og kræfter på at hjælpe børnene med alt muligt andet end undervisning, er Susanne Blegvad Posselt slet ikke i tvivl om. Netop derfor er hun træt af, at negative historier om lærere, der aldrig burde være blevet lærere, fylder medierne.

"Fortællingen om de gode lærere bliver overhørt, og det er en skam, for vi er mange lærere, der gør en kæmpe forskel for rigtig mange børn hver dag," siger hun.

Hun har også en mulig forklaring på hvorfor, lærernes hverdagssucceser sjældent bliver hørt, og hvorfor der ikke altid er så mange skulderklap, som hun mener, lærerne fortjener.

"Når man lukker døren til klasselokalet, er man jo alene med eleverne, og det er ikke sådan, at man bagefter går ned på læreværelset og fortæller, hvor fantastisk man er, og hvor godt det går. For os er det jo hverdag."