'Vi skal have lønstigninger, der passer til samfundet. Men ordentlige aftalevilkår kan sikre ordentlige arbejdsvilkår, som igen kan sikre, at de offentligt ansatte rent faktisk bliver i den offentlige sektor', siger Ole Holst Bjerglund Pedersen.
"Vi skal have lønstigninger, der passer til samfundet. Men ordentlige aftalevilkår kan sikre ordentlige arbejdsvilkår, som igen kan sikre, at de offentligt ansatte rent faktisk bliver i den offentlige sektor", siger Ole Holst Bjerglund Pedersen.

Lærer og sygeplejerske stiller borgerforslag: Den danske model skal opdateres

Lovindgrebet i sygeplejerskernes strejke er endnu et eksempel på, at magtforholdet mellem arbejdsgiver og ansatte er skævt, når der er overenskomstkonflikter på det offentlige område. Det mener en lærer og en sygeplejerske, som nu stiller borgerforslag om, at der skal laves en ny model.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er et grundlæggende, ulige magtforhold mellem arbejdsgiver og arbejdstager i den offentlige sektor, og det gør den danske model ubrugelig som redskab til at indgå overenskomster for offentligt ansatte.

Sådan lyder begrundelsen for et nyt borgerforslag, der - hvis det samler de fornødne 50.000 underskrifter - vil have Folketinget til at erstatte den nuværende overenskomstmodel med en ny.

"I 2013 så vi ministeriet lave kampagner om, hvordan lærerne var som offentligt ansatte. Meningen er vel, at man er to parter, der sætter sig ind ved et bord og tager en faglig drøftelse. Jeg mindes ikke nogensinde at have lært, at kampagner for at vinde den offentlige mening skulle være en del af den danske model", siger Ole Holst Bjerglund Pedersen.

Det er ikke det første borgerforslag, der peger på, at den danske model er udfordret. De tidligere har peget på konkrete løsninger som for eksempel at nedlægge Moderniseringsstyrelsen. Hvorfor tænker I, det er en fordel at være så lidt konkrete, som I er i det her forslag?

"Jeg er et demokratisk menneske, der tror på dialog og samarbejde. Hvis en ny model skal fungere, så skal repræsentanter for arbejdsgiver - stat, regioner og kommuner - og fra fagbevægelsen sammen finde en model, man er enige om er demokratisk", siger Ole Holst Bjerglund Pedersen, som understreger:

"Og man kan ikke bede Folketinget løse det, for de er i sidste instans også arbejdsgivere".

Læs mere

Borgerforslaget

Powered by Labrador CMS