Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Arbejdstilsynet har på sit almindelige tilsynsbesøg fundet indeklimaet for dårligt på Kristrup Skole, Vorup Skole, Hadsundsvejens Skole og Korshøjskolen i Randers Kommune. Derfor har skolerne fået et påbud om at forbedre luftkvaliteten. Det kan betyde, at kommunen må installere mekanisk ventilation på alle skolerne for mellem 50 og 100 millioner kroner, skønner skolechef Torben Bugge.
I et notat fra Randers Kommune er udgiften til mekanisk ventilation på tre af skolerne med dårlig luftkvalitet dog kun sat til i alt otte millioner kroner. Men det er penge, der skal hentes andre steder i en presset økonomi, fortæller skolechefen.
Dårlig luft har betydning for læring
"Skolerne skal have en fornuftig temperatur og luftskifte for at leve op til arbejdsmiljøloven. Men der er metodefrihed, for hvordan man klarer kravene", siger chef for Arbejdstilsynets Tilsynscenter Nord, Lars Toft Pedersen.
"Mekanisk ventilation vil typisk være den løsning, der vil hjælpe, men valget af metode blander vi os ikke i. Vi kommer blot og tjekker, at kravene holdes. Der er ikke skærpende omstændigheder, da der jo ikke er tale om giftige og kræftfremkaldende stoffer", siger han.
Kravet i arbejdsmiljøloven er, at der ikke må være en koncentration af CO2, der overskrider 1000 ppm (dele pr million). På de fire skoler i Randers er der målt op til 2000 ppm og på en enkelt skole 3000 ppm i et lokale.
En koncentration af CO2, der overstiger 1000 ppm, kan give hovedpine, luften føles tung, og det er dokumenteret, at der sker en nedgang i elevernes læring.
Tilsynschef Lars Toft Pedersen fortæller, at antallet af elever er en af omstændighederne i en måling. CO2-belastningen af luften øges med antallet af personer i lokalet. En skole er et fast arbejdssted og bekendtgørelsen for indretning af faste arbejdssteder gælder de ansatte. Eleverne er altså ikke omfattet af arbejdsmiljølovens regler, men lærerens indeklima er afhængigt af, hvor mange personer der er i rummet, og derfor får elevantallet en betydning.
Ønsker dialog med Arbejdstilsynet
I Randers Kommune har man nedsat en hurtigtarbejdende ekspertgruppe til at undersøge mulighederne.
"Vi tager dette meget alvorligt, og vi efterkommer naturligvis de påbud, vi får fra Arbejdstilsynet", siger kommunens skolechef Torben Bugge.
"Vi vil gerne i dialog med Arbejdstilsynet for at se, hvordan vi sammen kan løse problemerne".
På flere af skolerne har man prøvet, om man kunne lufte sig ud af problemerne. Man har indført fast udluftning i løbet af dagen, men kun på Bjerregrav Skole, hvor man ikke har specielle problemer med dårlig luftkvalitet, har forsøget fungeret.
Tilsynschef hos Arbejdstilsynet, Lars Toft Pedersen, mener, at det er svært at lufte sig ud af større problemer med luftkvaliteten.
"Luftskiftet er typisk ikke stort nok, og man oplever i stedet problemer med træk«, siger Lars Toft Pedersen.
Skolechef Torben Bugge erkender også, at udluftning ikke er nok. Man må i stedet se, hvor man kan finde penge til mekanisk ventilation.
Randers Kommune har ellers tidligere anket et par af Arbejdstilsynets påbud, ligesom man har spurgt andre kommuner, hvad de gør. Men hverken Aalborg, Aarhus eller Esbjerg har indbragt lignende påbud for domstolene og "der har ikke været den store interesse for at gå sammen om at rejse problemstillingen på overordnet plan", skriver Randers Kommune i et notat fra 1. marts i år.
Kommunen har også spurgt KL om støtte til at rejse en sag på landsplan, men KL kræver opbakning fra flere kommuner, før de eventuelt vil se på sagen, fremgår det af notatet.
Fredning tillader ikke mekanisk ventilation
Der er et ekstra problem med Hadsundsvejens Skole, fordi skolen er omfattet af fredning. Derfor kan man ikke installere mekanisk ventilation dér.
"Der er to statslige myndigheder, der skal finde ud af, hvad de vil gøre. Vi skal indføre mekanisk ventilation på skolen, men vi må ikke", som skolechef Torben Bugge udtrykker det.
Også på Vorup Skole har der været et ekstra problem. Her lå påbudet fra Arbejdstilsynet på skolen i et år, uden at kommunen fik kendskab til det. Men skolechefen understreger, at der er sket et lederskifte siden på Vorup Skole, og at man ikke kan klandre den nye leder.
Arbejdstilsynet har lagt sagen videre til juridisk vurdering. Det vides endnu ikke, hvad der sker i sagen, men Arbejdstilsynet vil kunne politianmelde skolen for ikke at overholde loven. Det kan give en bøde på 25.000 kroner.