Anne Kirketerp er selv oprindeligt uddannet håndarbejdslærer og går aldrig nogen steder uden sit bilkø-strikketøj.
Ph.d.: Strik og snitning reparerer stressede hjerner
Håndværk og håndarbejde kan nedbringe stress og angst, fortæller ph.d. Anne Kirketerp, som forsker i craftpsykologi. Det er helt naturligt, at man kan længes mod sit strikketøj eller sin høvlebænk, for håndværket giver optimale pauser for hjernen.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Der findes omkring 80.000 videnskabelige artikler, der beskæftiger sig med de gavnlige effekter af motion. Der findes cirka 12 artikler om håndarbejdets virkning. De to tal provokerede Anne Kirketerp enormt, da hun for over ti år siden gik i gang med at skrive sin ph.d. om foretagsomhedspædagogik. Så hun gik i gang med at indsamle empiri og kortlægge litteratur på området. Det har ledt til en model for 'craftpsykologi', som viser de gavnlige virkninger af håndværk og håndarbejde.
Annonce:
"I Finland laver 67 procent af befolkningen håndarbejde. I Danmark er det 20 procent. Vi ved, at der er videnskabeligt belæg for, at håndarbejde har en sundhedsfremmende effekt. Så synes jeg, at det er slående at der ikke er nogen, der har taget fat på, hvordan man kan bruge det mere målrettet for at modvirke angst og depression", siger Anne Kirketerp.
Det er ikke en tilstand, man kan være i hele tiden, men cirka 20 minutter ad gangen. Til gengæld gør den, at man ændrer perspektiv på tingene, fordi den aktiverer vores parasympatiske nervesystem, hvilket giver ro og hvile.
Annonce:
"Hver gang vi får en tanke om noget - jeg skal have skrevet en mail, vandet potteplanterne eller pakket til i morgen, så laver vi adrenalin. Det er godt nok, for det har vi brug for. Men vi er for meget i det sympatisk, fordi vi konstant bliver bombarderet med informationer og opgaver. Så vi skal have aktiviteter der balancerer det. Og håndværk giver en genial balance til et overstimuleret nervesystem".
Man bestemmer for en gangs skyld selv
Annonce:
Der er yderligere tre årsager til, at crafts har så stor effekt på vores trivsel.
Dels føler vi os kompetente, når vi udøver vores hobby. Derfor skal man ligge lige der, hvor man hele tiden øver sig lidt, men ikke bliver ydmyget af, at det er for svært. Dels giver det mange mennesker sociale relationer, fordi mange dyrker håndarbejdet i fællesskaber, eller man arbejder på noget til nogen, eller diskuterer håndværket med andre.
Og endelig giver håndarbejdet os følelsen af autonomi.
"Det er et område af livet, hvor vi for en gangs skyld har frihed og helhjertet bestemmer selv. Vi kan lade være eller gøre det, som vi lyster, og vi bestemmer selv over projektet. Det er ikke underligt, at folk kan længes efter deres høvlebænk eller strikketøj, for det giver os virkelig følelse af trivsel", siger Anne Kirketerp.