Pædagoger sagde stop

Pædagoger strejkede og blev kaldt tilbage til lønforhandlingerne. En sejr for hele overenskomstsystemet, mener BUPL

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

To dage med tomme daginstitutioner og vrede, strejkende pædagoger var nok for Odenses borgmester og Kommunernes Landsforenings (KL) formand Anker Boye. Efter at have stoppet forhandlingerne om individuelle lønkroner efter blot tre dage måtte han i sidste uge kalde pædagoger tilbage til forhandlingsbordet for at få dem til at gå i arbejde igen.

'Det er en sejr for BUPL, men også for hele fagbevægelsen. Det beviser, at vi sidder som to lige parter. Arbejdsgiveren kan ikke ensidigt gå ind og lave ledelse på det, der hedder ny løn', siger formand for BUPL Fyn, Lisbeth Schmidt Jespersen.

Omkring 1.700 pædagoger valgte at nedlægge arbejdet tirsdag og onsdag i sidste uge i protest mod kommunens manglende vilje til at forhandle.

Odense Kommune havde sat tre dage af til at forhandle individuel løn for hver af kommunens 1.000 pædagoger. Efter tre dage var der kun forhandlet løn på 30 ud af 160 institutioner. Derefter sagde kommunen, at BUPL's eneste mulighed var at godtage et forslag til individuelle lønninger på resten af institutionerne. Hvis det tilbud ikke lød fristende, ville lønkronerne slet ikke blive udbetalt.

'Det er en bombe under ny løn. Ikke nok med at de definerer, hvor mange penge vi har i systemet. Det næste er, at de vil bestemme over procedurerne. Og det tredje er, at de ensidigt vil bestemme, hvornår en forhandling er afsluttet. Vi følte, at ny løn var reduceret til et rent ledelsesinstrument', siger Lisbeth Schmidt Jespersen.

Tekniske problemer

Borgmester Anker Boye regner med, at problemerne vil være løst, når der igen skal forhandles til næste år.

'Konflikten drejer sig om, hvorvidt der er aftalt rammer for forhandlingerne eller ej. Det blev en teknisk diskussion om, hvem der havde ret', siger Anker Boye.

Netop derfor ringede han til formanden for BUPL på Fyn for at genåbne forhandlingerne.

'Det fnidder vil vi ikke lade stå i vejen for at få bragt ny løn på plads. Jeg har forståelse for, at når det reelt er første gang, man forhandler ny løn, kan der godt være nogle problemer i forståelsen af tingene', siger Anker Boye.

Han vil helst ikke ind på, hvem der har ansvaret for konflikten, men han kan slet ikke forstå, at Lisbeth Schmidt Jespersen kalder episoden for en sejr for hele fagbevægelsen.

'Jeg kan fortælle, at der har ikke været den samme misforståelse med de andre organisationer om, hvordan banen så ud. Og der har Odense Kommune været den ene part og de andre organisationer den anden part. Jeg ved ikke, om der derigennem måske kan være et fingerpeg om, hvem der har ansvaret', siger Anker Boye.

Men formand for Odense Lærerforening, Niels Munkholm Rasmussen, synes, at han genkender mange af BUPL's problemer. Han sidder i øjeblikket og forhandler løn med kommunen.

'Meget af det, BUPL er blevet mødt med, er også noget, vi genkender fra vores egne forhandlinger. Det betyder, at det er meget vanskelige forhandlinger, og det er svært at få penge på bordet', siger Niels Munkholm Rasmussen.

Han påpeger, at Odense Kommunes måde at forhandle på ligger tæt på de anbefalinger, der kommer fra KL.

Protestskrivelse

Sammenfaldet mellem Anker Boyes borgmesterpost og KL-formandskabet er netop en af grundene til, at Danmarks Lærerforening gennem forhandlingssamarbejdet FTF-K (Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd - Kommunalt Forhandlingsfællesskab) har valgt at reagere skarpt på, at Odense Kommune for en kort periode valgte at afbryde lønforhandlingerne med pædagogerne. FTF-K har sendt en protestskrivelse til Odense Kommune.

'Det er ikke en rimelig måde at forhandle på. Men desværre ikke enestående. Vi oplever andre kommuner, hvor forhandlinger trækkes i langdrag, og mange har kun været parate til at forhandle beløb, der ligger langt under det, vi ved, de centrale forhandlinger har betalt for gennem den såkaldte forlodsfinansiering', siger næstformand i Danmarks Lærerforening, Stig Andersen.

Han understreger, at netop disse emner bliver vigtige, når overenskomstforhandlingerne for alvor bliver skudt i gang den 18. december.

'Det her er med til at illustrere, at forhandlingerne om ny løn ikke fungerer godt nok. Kommunerne respekterer ikke, at vi er ligeværdige forhandlingsparter. Derfor skal vi have afskaffet forlodsfinansieringen og strammet op om reglerne om de lokale lønforhandlinger', siger Stig Andersen.

BUPL Fyn og Odense Kommunes forhandlere sætter sig igen til forhandlingsbordet den 28. november.