Det betaler sig at gå på kursus

I København får lærere et tillæg, for hver gang de har uddannet sig i 200 timer

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er kontant afregning, hver gang en lærer i hovedstaden har siddet på skolebænken i 200 timer. Den ekstra uddannelse udløser et årligt tillæg på 1.500 kroner.

Det har Københavns Lærerforening og Københavns Kommune forhandlet sig frem til som en del af aftalen om Ny Løn. Aftalen trådte i kraft 1. august i år, men lærerne kan tælle den efteruddannelse og de relevante kurser med, som de har afsluttet siden 1. april 2000. Eva Andersson fra Ellebjerg Skole i Valby er berettiget til et tillæg. Hun har blandt andet taget det pædagogiske it-kørekort og et ugekursus i dansk på Danmarks Pædagogiske Universitet, DPU.

'Økonomisk betyder tillægget ikke det store, men det er altid rart at blive belønnet. Jeg får også andre tillæg, så mange bække små . . .', siger Eva Andersson.

Hun er godt klar over, at Ny Løn ikke er en gavebod. Netop derfor skal skolelederne være opmærksomme på, hvor de lægger pengene.

'De fleste lærere vil gerne uddanne sig, men mange får ikke mulighed for det, fordi skolelederen ikke prioriterer deres ønsker. Og så får de hverken uddannelse eller penge', siger Eva Andersson.

Også på Hillerødgades Skole på Nørrebro har lærerne haft travlt med at tælle timer, og her er Hanne Hultengren blandt dem, der har nået den magiske grænse. Halvdelen af timerne har hun hentet på en uddannelse om eksperimenterende billeder på DPU.

'Det er fint, vi får et tillæg for at gå på kursus. Men det er en fedtet betaling. 1.500 kroner er simpelthen for lidt. Hvis jeg skal kunne mærke tillægget og føle, at der står respekt om det, jeg laver, så skal beløbet i hvert fald dobles op', siger Hanne Hultengren.

I Københavns Lærerforening peger sekretariatschef Ivan Jespersen på, at lærerne kan komme højere op end de 1.500 kroner.

'Aftalen sikrer, at lærerne stiger med 1.500 kroner for hver 200 timer, de uddanner sig. Enkelte vil allerede være berettiget til tillægget to gange, og med tiden kommer der flere til', siger Ivan Jespersen.

Han kan ikke sætte tal på, hvor mange lærere der er berettiget til kvalifikationstillæg, da skolerne ikke er færdige med at tælle op.

Henrik Stanek er freelancejournalist

Powered by Labrador CMS