DLF tabte landsretssag

Lærere på Usserød Skole er blevet syge af deres arbejde, men skaderne er ikke varige og blev derfor ikke anerkendt

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fugten gav indeklimaproblemer, og de seks lærere fra Usserød Skole, som var i landsretten i marts måned, fik gener af at arbejde i skolens dårlige indeklima, men trods det fik de alligevel ikke anerkendt deres indeklimalidelser som arbejdsskader. Dommen faldt i sidste uge, og Østre Landsret slår fast, at lærernes lidelser ikke er varige og derfor ikke bliver anerkendt som arbejdsskader.

'Dommen er urimelig. Jeg har svært ved at forstå den. Vi er meget indignerede over, at landsretten siger, at man skal tåle lidelser som dem, de seks lærere har haft', siger Karsten Holst, der er formand for DLF's organisationsudvalg.

DLF har ført sag imod Den Sociale Ankestyrelse, fordi den ikke ville anerkende lærernes indeklimalidelser som arbejdsskader. Det vil landsretten altså heller ikke.

DLF's advokat, Søren Kjær Jensen, siger, at retten giver DLF medhold i, at et indeklimasyndrom ikke behøver at medføre varige lidelser for at blive anerkendt, men dommerne vil alligevel ikke anerkende indeklimalidelserne som en arbejdsskade. Dommen slår ganske vist fast, at det ikke er nødvendigt, at en lidelse er varig for at anerkende den som arbejdsskade. Men den siger samtidig, at der i denne sag ikke er tilstrækkeligt grundlag for at anerkende sagsøgernes lidelser som et indeklimasyndrom, der er omfattet af loven om arbejdsskadeforsikring.

'Vi havde selvfølgelig håbet på, at landsretten ville sige, at de forbigående lidelser også skulle anerkendes som arbejdsskader', siger Søren Kjær Jensen.

'Man kan godt undre sig over, at landsretten på den ene side siger ét og så på den anden side noget andet. Men dommerne har begrundet det. Og de anerkender, at der har været tale om gener for lærerne, og at det er indeklimaets skyld', siger advokaten.

Karsten Holst understreger, at det dog er positivt, at landsretten siger, at lærerne har haft gener på grund af deres indeklima.

'I DLF er vi stadig parate til at ofre penge på indeklimasager, fordi de er principielle og af vigtig karakter. Vi vil også fremover anlægge sager for at sætte fokus på problemstillingen'.

Det kan betyde meget for en person at få sin sag anerkendt som en arbejdsskade, også selv om vedkommende ikke er berettiget til erstatning. En anerkendelse betyder nemlig, at sagen kan tages op, hvis der senere opstår problemer på grund af den gamle skade.

'Hvis en person på sin arbejdsplads får noget tungt over foden, bliver det ofte anerkendt som en arbejdsskade, også selv om der ikke er tale om en varig lidelse, og måske endda selv om der ikke umiddelbart er nogle problemer med foden. Men hvis det senere viser sig, at et led i foden er blevet slidt som konsekvens af den gamle skade, så kan sagen tages op igen, og personen kan senere få en erstatning. Derfor ønsker vi, at indeklimagener kan blive anerkendt som arbejdsskader på samme måde', siger Karsten Holst.

'Desuden giver en anerkendelse også et pres på arbejdsgiverne for altid at sørge for, at de ansatte har et sundt og trygt arbejdsmiljø'.

Karsten Holst fremhæver, at selv om Hørsholm Kommune har ofret meget på at udbedre skaderne på Usserød Skole, er det dybt tragisk, at det ikke har hjulpet alle. Det siger noget om, at vores viden på indeklimaområdet ikke er stor nok, mener han.

DLF vil også fremover råde medlemmerne til at anmelde deres indeklimagener til Arbejdstilsynet og til at inddrage DLF i sagerne.

'Vi vil ikke acceptere, at indeklimalidelser ikke bliver anerkendt som arbejdsskader, og vi tror på, at der er et gennembrud lige om hjørnet i disse sager', siger Karsten Holst.

DLF beslutter i nærmeste fremtid, om landsrettens dom skal ankes til Højesteret.

I DLF er vi stadig parate til at ofre penge på indeklimasager, fordi de er principielle og af vigtig karakter