Ny skole lugter af kloak

Usserød Skole er nybygget og nyrenoveret, men alligevel er der problemer med indeklimaet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De har stået og undervist i overfrakker, pelse og store vinterstøvler. Flere har problemer med hovedpine, træthed, ondt i halsen og stoppede næser. Indimellem lugter der pludselig kraftigt af kloak eller svovlbrinte i nogle af klasselokalerne. De arbejder ellers på en nyrenoveret og delvist nybygget skole, sat i stand for i alt 95 millioner kroner. Heraf er de 25 millioner kroner brugt alene til at forbedre indeklimaet.

Usserød Skole i Hørsholm er en skole med store, lyse lokaler, ombygget efter et kraftigt angreb af skimmelsvampe, der blev konstateret i 1993, men i dag døjer flere af de ansatte stadig med indeklimagener. Ingen ved, hvad de skyldes. Svampene er tilsyneladende væk. Måske skyldes problemerne ventilationssystemet, rengøringen og varmestyringen. Endnu ved ingen det med sikkerhed, men eksperter er i gang med at undersøge sagen.

Faktum er, at der indimellem har været meget koldt i lokalerne i vinter. Temperaturangivelserne på varmeanlæggets skærm stemte ikke overens med temperaturerne i lokalerne. Desuden har flere af de ansatte indeklimasymptomer, som forsvinder, hvis de har ferie eller i længere tid opholder sig andre steder. Især i én af skolens bygninger er der mange, der har indeklimaproblemer. I en anden af skolens fem bygninger er der problemer med lugt, der pludselig opstår, uden at nogen ved hvordan. Dertil kommer, at rengøringen længe har været for dårlig på skolen.

Om lugtgenerne siger skoleleder Flemming Boel:

'Jeg er ikke ekspert, men jeg mener alligevel, at der kan være belæg for at sige, at sådan nogle lugte i sig selv er nok til at tænde for alarmapparatet hos folk. Sådan at man i virkeligheden får nogle symptomer, som man kan sige er ulogiske, men som handler om, at hjernen bliver snydt, så man reagerer voldsommere, end man normalt ville gøre. Det er i hvert fald en mulighed'.

Eksperter undersøger

Der arbejdes på at løse alle disse problemer. Ligesom der hele tiden - siden skolen åbnede igen efter renovering og ombygning i sommeren 1997 - er blevet arbejdet på at gøre arbejdsforholdene gode på skolen. En ingeniør er i gang med at undersøge, hvor lugtene kommer fra. Varmesystemet bliver endnu en gang reguleret, og ventilationssystemet bliver endnu en gang efterset.

Som leder i kommunens byggeafdeling Finn Ruberg siger:

'Viljen er der. Når vi hører om problemer, undersøger vi dem og prøver at udbedre dem. Indeklimaet har nærmest førsteprioritet her i kommunen - eller rettere det har førsteprioritet at undgå indeklimaproblemer her'.

Finn Ruberg mener også, at man allerede har fået bugt med mange af problemerne.

'Det er kun enkelte lokaler på skolen, hvor der er noget galt. For eksempel med lugtgener'.

Men han siger også, at ventilationsanlægget er meget kompliceret, og at der fra starten var fejl ved anlægget, fordi nogle af komponenterne var sat forkert sammen, og anlægget var ikke tjekket ordentligt, da det blev sat i gang.

'Det nemmeste ville være, hvis vi bare kunne åbne vinduerne. Men det må man ikke for myndighederne', siger Finn Ruberg.

Også varmen har været svær at regulere.

'Et varmeanlæg styres ikke bare lige ind. Man skal forudindstille nogle værdier og regulere hen ad vejen, for det afhænger også af, hvordan lokalerne bliver brugt'.

Ny viden hele tiden

Ingen har rigtig et bud på, hvorfor det er gået så galt efter den store ombygning og renovering. Men da Usserød Skole var ét af de første steder, hvor skimmelsvampeangrebet var så udbredt, var der heller ikke dengang så stor viden om, hvordan man renoverer sådan en bygning. Eksperterne mente dengang, at blot man fjernede de levende svampe fra bygningen, var det i orden. Senere har undersøgelser og erfaringer vist, at også døde svampesporer skal fjernes, hvilket vil sige, at alt inficeret byggemateriale skal væk.

Nogle siger stilfærdigt, at de mange forskellige parter i byggeriet ikke har været specielt hurtige eller grundige, og nu sidder kommunen tilbage med resultatet af deres arbejde.

Kommunaldirektør Hugo Pedersen fortæller, at kommunen har fået en stor revisionsrapport.

'Vi ville vide, om der var steder, hvor vi fra kommunens side skulle gøre nogle krav gældende over for de forskellige involverede i byggesagen. Men det var der ikke'.

'Alle implicerede i byggeri og renovering har hele tiden benyttet den nyeste viden, der var tilgængelig på det pågældende tidspunkt på området'.

'Prøv at forestille dig, hvordan man har det som både arbejdsgiver og bygherre i sådan en sag', siger Hugo Pedersen.

Ifølge revisionsrapporten ville det have kostet 120 til 140 millioner kroner at bygge en helt ny skole i stedet for at renovere.

Hugo Pedersen læser op fra konklusionen i revisionsrapporten: 'Det er ikke revisionens opfattelse, at der er grundlag for at pålægge hverken bygherre eller totalrådgivere ansvar for de stadigt forekommende indeklimaproblemer'.

For mange problemer

Børne- og kulturdirektør i Hørsholm Kommune Kim Høeg understreger, at der ikke er tale om byggesjusk på Usserød Skole.

Kommunens byggeafdeling overtog vedligeholdelsen af skolen igen, da den stod nyrenoveret i sommeren 1997. Dog påhviler det de forskellige involverede byggefirmaer at udbedre mangler det første år efter et byggeri. Det vil sige, at det ikke er kommunens byggeafdeling, der skal ud og reparere fejl og mangler det første år. Det skal man have de involverede parter til. Men fra sommeren 1998 har kommunens byggeafdeling overtaget.

'Vi har ikke fra begyndelsen haft meget med denne sag at gøre. Men der har været for mange og vanskelige problemer med dette byggeri. Vi har i byggeafdelingen måttet bruge for mange timer på det bagefter', siger leder af kommunens byggeafdeling Finn Ruberg.

Den dårlige rengøringsstandard skal Usserød Skole selv gøre noget ved. Et nyt firma overtog rengøringen i oktober sidste år. Siden da har skolens leder holdt en del møder med firmaet, og der er lagt nye planer for rengøringen. Skoleleder Flemming Boel håber, at dét vil hjælpe. Ellers skal der forhandles med firmaet igen.

Børne- og kulturdirektør Kim Høeg har én kommentar til rengøringsstandarden: 'Det er til at græde over, at der stadig er rengøringsproblemer på dén skole'.

Et er i hvert fald sikkert - Usserød Skole har været skrækeksemplet for mange andre. Jævnligt ringer andre kommuner med svampeplagede skoler og spørger til Hørsholms erfaringer. I Kalundborg besluttede politikerne at nedlægge en skole og bygge en ny et andet sted, netop fordi de ikke ville stå i samme situation som Hørsholm Kommune.-

Usserød Skole

I 1993 blev der konstateret kraftige angreb af skimmelsvampe på Usserød Skole på grund af fugt.

Skolen blev lukket. Store dele blev revet ned og resten renoveret og ombygget. Elever og lærere var i den periode flyttet til en kontorbygning i Hørsholm.

I august 1997 var skolen ombygget og renoveret. Elever og lærere flyttede tilbage til skolen.

Omkring et halvt år efter blev børnehaveklasseafdelingen lukket, fordi der stadig var store indeklimaproblemer. Elever og lærere flyttede til andre lokaler på skolen. De syge fik det bedre, mens de opholdt sig andre steder på skolen.

Børnehaveklasseafdelingen var lukket i halvandet år. Der blev fundet skimmelsvampe i det flade tag under det nye tag med rejsning. Det svampeinficerede materiale blev fjernet, og bygningen blev renoveret igen.

I august 1999 flyttede børnehaveklasserne tilbage i bygningen.

I dag har nogle af de ansatte stadig problemer med indeklimaet. Flere mener, at problemerne skyldes ventilation, varmeregulering og dårlig rengøring. Disse ting er ved at blive undersøgt af kommunen.