Grim smag i munden

Ansatte sætter lugtene på Usserød Skole i forbindelse med ventilationsanlægget

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Knugende træthed, stoppet næse og forstoppelse. Det er nogle af de symptomer børnehaveklasseleder Anne Lise Bang Nørgaard har, når hun er på arbejde i den bygning, hvor børnehaveklasserne holder til på Usserød Skole.

I en anden bygning for de ældste elever har lærer Kirsten Kofoed og hendes klasse problemer med en kraftig svovlbrintelugt, der pludselig dukker op.

'Den sætter sig i munden som en meget grim smag, og lugten varer som regel ti til femten minutter. I begyndelsen sendte jeg eleverne udenfor i skolegården, men det er undervisningsmæssigt ikke holdbart i længden. Lugten er ulækker, og det er ikke til at holde ud', fortæller Kirsten Kofoed.

Sikkerhedsrepræsentant Rigmor Leth ridser op, at der på nuværende tidspunkt er tale om tre indeklimaproblemer: kulde/varme, rengøring og ventilation - herunder to mærkelige lugte, ingen ved, hvor kommer fra. Den ene er tydelig kloaklugt og den anden svovlbrinte. De tre ansatte sætter lugtene i forbindelse med ventilationsanlægget.

'Vi havde kun 15 graders varme i nogle lokaler her i vinter. Vi måtte have varmekanoner op. I andre lokaler blev der 30 graders varme. Vi har enten frosset eller svedt. Og nu har vi så lige haft besøg af en ventilationsekspert, som kommunen har rekvireret. Til alt held oplevede han begge lugte i det tidsrum, han besøgte skolen', siger Rigmor Leth.

De er blevet lovet, at sommeren bruges på at fjerne lugtgenerne. Men først skal ingeniøren jo finde ud af, hvor lugtene kommer fra, og hvorfor de opstår.

'Det værste er, at svovlbrinte er giftigt. Og det er faktisk farligst, når man ikke kan lugte det', siger Rigmor Leth.

Gjorde selv rent

Skolens problemer er velkendt i kommunen. Hver gang der er møde i samarbejdsudvalget nævnes generne med indeklimaet, skolelederen taler jævnligt med kommunen, og flere af de ansatte henvender sig til pedel og skoleleder, når de oplever indeklimagener.

Rengøringen tales der også om.

'Her i børnehaveklasserne gjorde vi selv rent for nyligt. Der lå en centimeter støv overalt. Det kunne vi ikke holde ud. Selvfølgelig kan jeg mærke det, når jeg så vasker af og gør rent, men jeg vil hellere have et par dårlige dage og så have det bedre bagefter, fordi der er blevet rent', siger Anne Lise Bang Nørgaard.

Også rengøringsproblemerne er der ved at blive gjort noget ved. I det hele taget mener de tre, at der bliver gjort noget fra kommunens side. Problemet er, at det tager så lang tid. Nu er det snart tre år siden, de kom tilbage til den nyrenoverede skole, og alligevel må de stadig hver dag bruge energi på den dårlige rengøring og de mange gener fra indeklimaet, der giver ubehag og sygdom.

Flere ansatte på skolen har betænkeligheder ved at komme i børnehaveklassernes lokaler. Nogle får røde øjne, når de har været der, og mange undgår simpelt hen bygningen.

Børnehaveklasseleder Anne Lise Bang Nørgaard siger, at trætheden er det værste for hende.

'Folk bliver syge her. Alene i min klasse er lige under halvdelen af eleverne ørebørn', siger hun.

Ingen forældre har klaget over indeklimaet, men i Kirsten Kofoeds 9. klasse er mange elever jævnligt forkølede, fortæller hun.

'Det er altid de samme, der er forkølede, og de er syge, det er der ikke tvivl om. Men om det skyldes deres bare maver og nattesjov, eller det har noget med indeklimaet at gøre, det ved vi jo ikke'.-

Sag i Østre Landsret

Børnehaveklasseleder Anne Lise Bang Nørgaard og lærer Kirsten Kofoed er to af de ansatte på Usserød Skole, der havde ubehagelige symptomer i forbindelse med skimmelsvampeangrebet på skolen.

Men ingen af dem fik anerkendt deres lidelser som arbejdsskade. De er begge udtaget til den sag, der kører nu i Østre Landsret, hvor DLF har anlagt sag mod Den Sociale Ankestyrelse for at få indeklimalidelser anerkendt som arbejdsskade.

Der falder senest 16. juni dom i denne sag.