Mangelfuld viden om indeklimasyge

To store forskningsprojekter om indeklima og skimmelsvampe vil forhåbentlig give svar på nogle af de mange spørgsmål

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vor viden om indeklimaproblemer er fortsat ikke tilstrækkelig, og indeklimasyge anerkendes stadig ikke som arbejdsskade. Alligevel er dansk forskning i front på indeklimaområdet - specielt når det handler om skimmelsvampe.

Sådan lyder den lidt triste melding fra Lærerforeningens konsulenter på arbejdsmiljø- og arbejdsskadeområdet, Peter Blichfeldt og Jørgen Bruun Christensen, hvis de skal gøre status på indeklimaområdet.

De to konsulenter deltog tidligere pååret i et nordisk allergistævne arrangeret af Astma-Allergi Forbundet. Stævnet viste, at svenskerne og nordmændene ikke ved mere om allergi og indeklima, end vi gør i Danmark. Men der forskes allevegne. Herhjemme er den store skoleundersøgelse i København i gang og ventes færdig i slutningen af året.

Desuden har fem forskningsinstitutter - blandt andre Statens Byggeforskningsinstitut og Arbejdsmiljøinstituttet - netop iværksat et stort forskningsprojekt for at forebygge skimmelsvampevækst i eksisterende bygninger samt forsøge at forhindre svampevækst i nybyggeri.

Våde skoler efterlyses

Til skimmelsvampeundersøgelsen efterlyser de fem forskningsinstitutter 20 meget våde skoler til målingerne.

- Det skal helst være skoler, hvor der endnu ikke er gjort noget særligt ved problemerne. Resultaterne fra disse skoler skal så sammenlignes med 20 andre skoler, der ikke har været vandskadede, fortæller Peter Blichfeldt.

Lærerforeningen bakker undersøgelsen op, ligesom foreningen har givet økonomisk støtte til skoleundersøgelsen i København.

Formålet med al forskningen er at finde svar på, om dårligt indeklima giver varige sygdomme, eller om sygdomme og gener forsvinder, hvis personerne ikke længere opholder sig i bygninger med dårligt indeklima.

Den seneste forskning på området viser, at man ikke kun bliver syg af selve skimmelsvampene, men at svampene gennem deres stofskifteproduktion frigør giftstoffer - gasser og sporer - hvis proteiner kan være allergifremkaldende.

Mange ramte lærere

Jørgen Bruun Christensen skønner, at Lærerforeningen i alt har haft 350 indeklimasager i årenes løb. Og der kommer stadig henvendelser fra lærere, der har store indeklimaproblemer. Problemerne findes på de mange vandskadede skoler.

- Sagerne anmeldes og prøves i systemet. Vi er en stor 'kunde' hos Arbejdsskadestyrelsen, men indtil videre bliver alle sagerne afvist, fordi man mangler beviser for sygdom. En enkelt lærer har fået sin astma anerkendt som en arbejdsskade. Det er desværre det hele, siger Jørgen Bruun Christensen.

Billedet er det samme i de andre nordiske lande.

- Man kan finde antistoffer mod skimmelsvampene i blodet hos de indeklimaramte, og man kan konstatere, at nogle af dem, der har antistoffer i blodet, er syge, mens andre tilsyneladende ikke har nogle gener. Vi ved ikke, hvad det betyder.

Lærerforeningen udtog i december 1997 stævning i syv indeklimasager. Alle sagerne handler om lærere fra Usserød Skole i Hørsholm. Sagerne skal behandles af landsretten, men det sker sandsynligvis først næste år. Inden da skal der rejses spørgsmål til Retslægerådet. En retssag er i det hele taget en langsommelig proces.

- De syv sager er prøvesager. Men vi er spændte på, hvad skoleundersøgelsen fra København viser. Al ny viden kan jo få betydning for Usserød-sagerne, siger Peter Blichfeldt.

Flere af de syv lærere fra Usserød Skole har det stadig dårligt, selv om de er kommet tilbage til en ny skole. Nye målinger fra skolen viser, at den skulle være ren og sund.

Gener i dårligt indeklima

- Rindende og kløende øjne

- Hovedpine

- Tung fornemmelse i hovedet

- Snue og kløende næse

- Hæshed

- Træthed og

koncentrationsbesvær

- Hudirritation

- Tørre slimhinder

- Kvalme

- Svimmelhed

- Utilpashed

Derudover er der en række sygdomme, der har relation til og bliver forværret af dårligt indeklima såsom allergi og astma.