Lærerne er sæsonarbejdere

Ligesom juletræssælgere og vandcykeludlejere er lærerne sæsonarbejdere - den lange ferie giver en højere kadence i løbet af året.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sommerferien slænger sig afslappet hen over de næste mange uger i kalenderen, og de mange frie uger er for mange udenforstående en misundelsesværdig del af lærerjobbet. Men det er en fast og vigtig del af lærernes rytme. Sommerferien gør det muligt at arbejde ekstra hårdt i andre perioder. For lærerne som gruppe bliver den lange ferie en fuldt ud integreret del af den professionelle turnus. Ferien sikrer simpelthen, at lærerne kan trykke ekstra hårdt på speederen i løbet af skoleåret.

»Mange ser lærernes ferie som det ultimative. Men når man har et sammenpresset og travlt program op til en periode med meget ferie i en anden periode, bliver det en del af arbejdsrytmen. For eksempel har folk, der arbejder i turistindustrien, travlt i højsæsonen fra påsken indtil efteråret. De ser jo også frem til vinteren, hvor de har fri og kan slappe af«, fortæller livsstilsekspert Niels Erik Folmann, der blandt andet er kendt fra »Kender du typen« på Danmarks Radio.

»Mange lærere har et stort arbejdspres i løbet af foråret, det kan være, de har et ekstra forældremøde eller en forårskoncert. Det kan de gøre uden at kigge på uret, for lige om lidt kommer ferien. Når du arbejder hårdt i en periode, er det vigtigt at få ladet batterierne op«, siger Niels Erik Folmann.

Følger kunderne

Det er nok de færreste lærere, der ikke har kunnet udveksle historier på lærerværelset om, hvor forkælede omgivelserne synes de er på grund af deres lange ferie, men ifølge Niels Erik Folmann har både elever og lærere brug for ferierne.

»De arbejdsgrupper, der ikke selv har de lange ferier, har altid kommenteret på lærernes ferie. Men lærerne gør det samme som alle mulige andre: De er der, når kunderne er der. Lærerne har lige så meget brug for at blive ladet op som eleverne. Så hvis man ikke mener, lærerne har brug for ferien, så må man jo mene, at eleverne heller ikke har det«, siger han.

Den sidste bastion

Det er ikke bare lærerne, der har brug for ferie. For moderne mennesker anno 2011 er de sammenhængende ferieuger oaser af frihed i et stramt arbejdsliv.

»Ferien er den sidste legale vej ud af den meget stramme tidsramme, vi har lagt for os selv, hvor arbejdsliv og fritid ofte smelter sammen. Selv sygdom risikerer vi, at omgivelserne sætter spørgsmålstegn ved. Derfor er ferien den sidste legale bastion, hvor vi for alvor kan melde os ud i længere tid«, fortæller Niels Erik Folmann.

Ferien er helt afgørende for den mentale sundhed.

»Hvis ikke vi havde ferien, ville vi blive suget ind i en tidsmæssig centrifuge, hvor arbejdet fylder det hele, og mange af os ville ende med at være på arbejde 365 dage om året«, siger Niels Erik Folmann.