Tilbageholdt løn i et år

Helsingør Kommune holdt tillæg tilbage i et år. Nu skal pengene tilbagebetales med renter

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Omkring 30 lærere fik kort før jul i 2000 en overraskelse fra Helsingør Kommune. På deres lønseddel havde kommunen valgt at sløjfe hele eller dele af deres undervisningstillæg.

Det betød, at den enkelte lærer eller børnehaveklasseleder pludselig havde mellem 800 og 1.400 månedlige kroner mindre til julegaver og januarudsalg.

'Der var virkelig røre. Nogle havde planlagt hele deres økonomi efter mange undervisningstimer. Nogle truede med at gå i vrede', siger sagsbehandler i Helsingør Lærerkreds, Niels Braunstein.

Han havde lang tid i forvejen rettet henvendelse til Helsingør Kommune for at forklare dem, at de havde misforstået teksten til overenskomsten.

Kommunen havde forstået det sådan, at de lærere, der stod for at skulle rykke fra løntrin 27 eller 29 op på trin 30, selv skulle betale lønstigningen med deres undervisningstillæg.

Det mente Helsingør Lærerforening var en forkert tolkning af overenskomstteksten.

'Derfor henvendte vi os til dem med den latterlige tro på, at når vi påpeger et problem, så vil de nok vente med at trække pengene, til vi finder ud af, hvor vi står', siger Niels Braunstein.

Men kommunen valgte alligevel at trække pengene, og sagen blev sendt videre til DLF og Kommunernes Landsforening. Her var parterne enige om, at lærerne var berettiget til undervisningstillægget.

Lærerne skulle på løntrin 30 og børnehaveklasselederne på trin 26, fordi de havde en anciennitet på mere end fire år. Da der ikke i overenskomsten findes en garantiløn, skal de kvalifikations- og funktionstillæg, som lærerne allerede har, lægges oven i lønnen på løntrin 30.

'Denne sag er et tegn på, at man ikke forstår aftalen om Ny Løn. Et af elementerne på lærerområdet er, at der centralt er aftalt et kvalifikationstillæg for undervisning. Dette tillæg skal lægges sammen med andre funktions- og kvalifikationstillæg. Lærerforeningen har bevidst ikke aftalt en garantilønmodel, hvor der garanteres et bestemt løntrin', siger sagsbehandler i DLF, Troels Østergård.

Kommunen måtte derfor 1. januar i år tilbagebetale undervisningstillægget til de 30 lærere. Men så nægtede kommunen at udbetale de renter, der havde hobet sig op i det år, de havde 'lånt' penge af lærerne og børnehaveklasselederne.

Endnu en gang måtte sagen forbi DLF og Kommunernes Landsforening, og nu har Helsingør Kommune netop erkendt, at renterne skal betales, og har oplyst, at pengene vil blive udbetalt til de berørte lærere og børnehaveklasseledere snarest muligt.

'Det undrer mig utrolig meget, at kommunerne ikke forstår, at de skal betale renter, når lønnen falder så sent', siger Troels Østergård.