Lærerne i Randers vil gerne undervise til gavn for eleverne, men de lægger sig ikke fladt ned for KL’s krav om, at lærerne skal opgive deres arbejdstidsaftale.


Lockout lig med knockout

Omkring 100 lærere og forældre mødte mandag 11. marts op foran rådhuset i Randers og lykkedes til en vis grad med en opfordring til byrådet om at lægge pres på KL om at forhandle.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Lockout, lockout er lig med knockout«.

Tonerne gjalder ud over Rådhustorvet i Randers. Omkring 100 lærere og forældre demonstrerer før byrådsmødet, hvor politikerne skal diskutere, om kommunen skal sige nej til at deltage i KL's varslede lockout af landets lærere.

»De danske kommuner har alene givet KL mandat til at forhandle med de faglige organisationer, men ikke til at erklære kampskridt over for samme organisationer«, lyder et af Beboerlistens argumenter i byrådssalen.

Byråd til Folketinget: Lad KL og LC forhandle i fred

Kathrine Junski taler til demonstranterne som mor til tre børn.

»Jeg så filmen om Hvidsten-gruppen den anden dag. Her diskuterer gæsterne ved Marius og Gudruns sølvbryllup, hvad de skal gøre ved tyskerne. Nogle mener, man skal klappe hælene sammen, mens andre vil yde modstand. Jeg sammenligner ikke KL med nazisterne, men KL skal ikke bestemme, hvad der skal ske i Randers«, siger Kathrine Junski.

Hun er selv lærer på Kristrup Skole og undrer sig over, at KL vil have skolelederne til at styre, hvor meget tid lærerne skal have til forskellige opgaver.

»Vi har arbejdet på mødeplan i to år i Randers, og jeg forstår ikke, hvorfor man ikke ser på, hvor svært det er for skolelederne, når de skal planlægge alt«, siger Kathrine Junski til Folkeskolen.

Blandt de fremmødte er Ole Lundbøll, som har en søn i 1. klasse på Rismølleskolen.

»Jeg er bange for, at regeringen har givet KL carte blanche til at stå fast, så regeringen kan gribe ind. Men jeg undrer mig over, at lærernes forberedelsestid skal begrænses. Det er kun få dage siden, Helle Thorning var i Tanzania og afviste at svare på et spørgsmål om de nye meningsmålinger. Hun ville vente, til hun kom hjem. Hun har altså brug for at forberede sig i tre dage til et så simpelt spørgsmål«, siger Ole Lundbøll til akkompagnement fra skilte som »Vi vil gerne arbejde - genoptag forhandlingerne« og »Forhandling - vi vil gerne«.

»Mange mennesker kan ikke huske, hvad en lockout er, så de tror, det er os lærere, der vil strejke. Vi vil gerne undervise, men vi vil også lyttes til i en reel forhandling med KL. Vi lægger os ikke bare fladt ned«, siger Tanja Jensen, lærer på Østervangsskolen. Skolens faglige klub har taget initiativ til demonstrationen.

I byrådssalen stemmer et flertal nej til Beboerlistens forslag. I stedet beslutter byrådet at opfordre de centrale parter til at finde en løsning i Forligsinstitutionen og opfordrer samtidig Folketinget til at lade dem forhandle i fred.